RSS

Hisnande fiktiva äventyr med verkliga personer

17 Nov

Jag visste inte riktigt vad jag hade att vänta mig när jag började läsa Jed Rubenfelds Dödsdriften, men förlagets beskrivning ”Hitchcock möter Freud i en film-noir-roman om terrorism, kärlek, krig, girighet och människosjälens allra mörkaste hemligheter” kändes onekligen väldigt lockande!

Dödsdriften är den andra romanen på svenska. Den första heter Analys av ett mord och kom för några år sen. Jag har inte läst den, men funderar nu på att jag nog gärna skulle vilja. Jag gillar Rubenfelds sätt att blanda verkliga företeelser och personer med en påhittad intrig.

I Dödsdriften startar allting med att Wall Street drabbas av ett terrordåd. År 1920 exploderar en bomb som dödar ett trettiotal personer. Tre vänner befinner sig i direkt närhet till händelsen: James Littlemore, poliskommissarie vid NWPD, Stratham Younger, krigsveteran och läkare samt Colette Roussseau, fransk strålningsforskare.

James Littlemore får i uppdrag att söka reda på de skyldiga bakom bombattacken, men kort efter dådet kidnappas Colette och hennes stumme son, som mist talet efter att ha varit med om något fruktansvärt under kriget. De lyckas dock rymma och Colette, som arbetade som sjuksköterska under kriget, bestämmer sig för att leta upp en man som hon vårdade under kriget. Hon måste återse honom, är förklaringen hon ger till Younger. Younger, som förälskat sig i Colette, erbjuder sig att följa med på resan över till Europa. Younger är god vän med en expert på själsliga problem och som precis publicerat ett arbete om hans erfarenheter av krigsneuroser. Mannen heter Sigmund Freud. Kanske han kan hjälpa Colettes bror att hitta tillbaka till sitt tal?

Under tiden sker Littlemore med ljus och lykta efter gärningsmännen. Kan de vara kommunister? Eller är bankens ägare själv inblandad? Vad finns egentligen i bankvalvet? Han pressas också hårt av hans överordnade som vill se resultat och av hans fru, som har fullt upp därhemma med många barn och dålig ekonomi. Och vilka var det som kidnappade Colette? Och de tre rödhåriga, svartklädda kvinnor som söker närma sig Colette, vilka är de?

Det finns många trådar att dra i här och bitvis gör det handlingen lite rörig för läsaren. Det är svårt att hålla i sär alla skeenden, men Littlemore finns där någonstans och analyserar allt som han ser likt en modernare variant av Sherlock Holmes. Så småningom dyker även Marie Curie upp som tilldelats nobelpriset i både fysik och kemi. Det är oerhört charmigt att använda storheter som både Freud och Curie i en äventyrsroman, som Rubenfeld gör! Och jag gillar att mycket av de yttre skeendena som skildras faktiskt har hänt i verkligheten. Jag lär mig mycket om det tidiga användandet av radium, om polismännens taskiga arbetsvillkor på 20-talet (och kommer att tänka på Lehanes polisman Danny i Ett land i gryningen), om hur man såg på krigsveteraners skadade psyken efter första världskrigets skyttegravar. Dessutom är det en fin kärlekshistoria mellan Younger och Colette, som inte kan släppa tanken på soldaten hon vårdade. Dödsdriften bjuder dessutom på en del oväntande avslöjanden och vändningar.

Författaren Jed Rubenfeld är också professor i juridik. Det märks. Det här är ingen vanlig deckare, utan mer litterär än vad som är vanligt för genren. En liten pikant detalj är att hans fru är Amy Chua, som väckte stor uppståndelse med Tigermammans stridsrop tidigare i år.

Deckarhuset har också bloggat om Dödsdriften.

Författare: Jed Rubenfeld
Titel: Dödsdriften
Förlag: Damm

Annonser
 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s