RSS

Ett bortglömt mästerverk…

08 Jan

… kallar förlaget Austin Wrights roman Tony & Susan. På bokens omslag finns en blurb av självaste Ian McEwan där han gör ett statement i stil med att ”det här är så bra att jag önskar jag kommit på det själv”. Hur kan man inte bli intresserad att läsa?

Jag reserverade den snabbt som attan på mitt jobb (först såg jag ju till att den skulle bli inköpt förstås… 😉 och läste i flygande fläng. Eller jag var ju rätt så still, men bläddrade sidor som en tok för d e t  g i c k  b a r a  i n t e  a t t   s l u t a  l ä s a! Det är så påhittigt upplagt allting. Det börjar med att man läsaren får stifta beknatskap med Susan Morrow, en medelklasskvinna med tonårsbarn och ett ganska tråkigt liv. Dessutom (fortfarande) gift med en man som hon tidigare kommit på med att vara otrogen. En dag får hon ett manus av ett gammalt ex till henne. Han vill att hon ska läsa det och ge kommentarer på arbetet. Susan är tveksam till att läsa, framförallt när hon drar sig till minnes hur dåligt hon tyckte att hon skrev när de var ett par och hur hans bristande självinsikt faktiskt var en av anledningarna till att hon gjorde slut. Men nyfikenheten tar överhand och hon brjar läsa berättelsen om matematikprofessorn Tony Hastings.

Tony Hastings är på bilsemester med sin fru och deras tonårsdotter. Under kvällen fattar paret ett ödesdigert beslut om att inte stanna och sova på motell, utan försöka köra hela natten. Utan all trafik som är dagtid skulle de hinna tillryggalägga en lång sträcka och komma fram fortare. Men så får de en bil framför sig som kör otroligt sakta och när Tony ska göra en omkörning, ökar bilen farten så att han inte kan köra förbi för att sedan, när Tony avbryter omkörningen, köra precis lika sakta igen. Tony blir förstås provocerad och växlar ner och gasar för att köra om, men råkar då ramma backspegeln på den andra bilen och tvingas stanna vid en rastplats för att prata med föraren. Tre män hoppar ur bilen, men är inte alls intresserade av att få ett snabbt avslut…

Faktum är att när jag läste det här så slog det mig att Ian McEwan säkerligen låtit sig inspireras av Austin Wright när han skrev Saturday, för däri finns en liknande scen. Hur som helst tar romanen en otäck vändning och blir riktig obehaglig att läsa, men det är samtidigt så spännande att det inte går att sluta. Samtidigt krackelerar Susan Morrows tillvaro allt mer och hennes ex verkar vara en riktig psykopat så jag undrar hela tiden om de kommer att träffas och vad som i så fall kommer att hända. Och hennes läsning påverkar till slut hennes liv på ett litet oväntat sätt, kanske.

Förlaget kallar Tony & Susan för ett bortglömt mästerverk. Tack vare att de låtit trycka upp den på nytt så har den förhoppningsvis återväckts till liv igen och nått fler läsare. Ett mästerverk är det faktiskt och så här ska en riktig spänningsroman skrivas. Tänk om fler deckarförfattare kunde vara så här finurliga!

Författare: Austin Wright
Titel: Tony & Susan
Förlag: Wahlström & Widstrand

Annonser
 
5 kommentarer

Publicerat av på 8 januari, 2012 i Böcker, Spänning

 

5 svar till “Ett bortglömt mästerverk…

 1. Bokomaten

  9 januari, 2012 at 15:25

  Wow! Det här bara måste man ju läsa! Vilket omdöme! Såg att den kommer i pocket i mars också, passar ju perfekt.:)

   
  • Fru E

   9 januari, 2012 at 22:05

   @Bokomaten: Oj, redan i pocket snart! Det var snabbt, tror att den kom som inbundet i typ november. Råder dig till att läsa, definitivt. 🙂

    
 2. Bokad

  9 januari, 2012 at 16:02

  Låter mycket spännande och obehaglig sen på parkeringsplatsen!!! Lägger den till högen 🙂

   
 3. Sanja Lindh

  13 januari, 2012 at 00:49

  Usch, den verkar ju otäckt spännande. Vågar man ge sig ut och semestra mitt i natten längs med vägarna? :/ Tack för tipset iaf!!!

   
  • Fru E

   15 januari, 2012 at 16:30

   @Sanja: Nej, det är frågan det… Om du ser den svenska filmen Försvunnen (som nyligen kommit ut på dvd) är svaret NEJ. Definitivt. 😉

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s