RSS

Ingrid Rudefors: Samtidigt på ett tak i Chinatown

09 Jan

 Den här boken lockade mig främst för att den utspelar sig i en av mina absoluta favoritstäder, New York. Jag har varit där två gånger och det var kärlek vid första ögonkastet från min sida (och då är jag ingen utpräglad storstadsmänniska alls). Samtidigt på ett tak i Chinatown är en svensk debutroman av en kvinna som tidigare arbetat mycket med film och själv bott i New York under sexton år. Jag älskar titeln!

När man misstänker sin make för att ha en affär med en annan kvinna, finns det nog väldigt många olika sätt att reagera på. Alice kastar sitt glas i golvet och lägger in makens slipsar i diskmaskinen och sätter på. Därefter flyr hon hals över huvud, utan att meddela en endaste själ om sina planer, till dottern Babylonia i New York. Detta beteende är inte alls likt den duktiga och behärskade universitetsanställda Alice och det är inte så konstigt att Babylonia misstänker att hennes mamma fått något slags mentalt sammanbrott när hon dyker upp utanför bostaden där Babylonia bor med sin pojkvän (som hon inte alls är särskilt övertygad om att hon älskar, eller ens tycker om).

Och Alice hinner knappt hälsa på sin dotter och hennes kille förrän hon kastas in i ett makalöst äventyr! På bara ett par dygn har hon lärt känna en kines från Kalmar, varit på svartklubb, spelat roulette, hotats av maffiabossen Sal och lärt känna Charles förstås, dansken med polisongerna som har ett så otidsenligt yrke som att klippa ut artiklar och sammanställa dem. Men Charles är så nöjd och harmonisk och trivs verkligen med sitt opretentiösa tillvaro och Alice känner sig märkligt dragen till honom. Under tiden är Babylonia lyckligt omedveten om mammans strapatser. Hon har fullt upp med att skaffa sig kontroll över sitt eget liv och bestämma vilken riktning det ska ta framöver.

Det märks att författaren Ingrid Rudefors är välbekant med filmens dramaturgi för romanen är uppbyggd på ett liknande sätt med snabba scenbyten och en neutral berättarröst som då och då bryter in för att göra oss uppmärksamma på vissa detaljer. Jag kan tycka att det blir lite för mycket av det sistnämnda emellanåt. Det är småcharmigt första gången, men när man har använt det så är effekten redan förbrukad och det känns mest lite krystat de andra gångerna. Men överlag är det en underhållande, fartfylld och faktiskt inte alls en orimlig historia som berättas. Ingrid Rudefors får jag hålla koll på framöver.

Författare: Ingrid Rudefors
Titel:  Samtidigt på ett tak i Chinatown
Förlag: Isaberg

Annonser
 
2 kommentarer

Publicerat av på 9 januari, 2012 i Böcker, Humor, Kärlek, Rec.ex., Sorg, Spänning

 

2 svar till “Ingrid Rudefors: Samtidigt på ett tak i Chinatown

 1. Bokad

  9 januari, 2012 at 15:57

  Älskar ju också NY och känner helt klart för att återvända snart igen!! Är det mycket miljöbeskrivningar från The Big Apple så man känner igen sig?

   
  • Fru E

   9 januari, 2012 at 21:22

   Ja, man ser N Y framför sig när man läser!

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s