RSS

Snusk

10 Jan

Gissar att rubriken på det här blogginlägget kommer att generera många klick! Men Alan Bennetts (han med Drottningen vänder blad) nya bok heter just Snusk. Boken innehåller två längre noveller, eller kanske kortromaner?, som båda handlar om ganska vanliga britter. I alla fall kan man tro att de sysslar med helt normala saker på dagarna, men så är det givetvis inte. Sanningen är mycket mer snuskig och chockerande. Och boken har just undertiteln Två osedliga berättelser.

Först ut är Mrs Donaldson blommar upp. Jag skulle definiera huvudpersonen Mrs Donaldson som en verklig late-bloomer. Hon är dryga sextio och hennes tråkige, färglöse make har nyligen gått bort. Sista tiden tillbringade han på sjukhuset och för Mrs Donaldson blev det en vardaglig syssla att gå dit och hälsa på honom. Hon blev så van vid den dagliga rutinen så att när maken dog, upptäckte hon att hon saknade sjukhusatmosfären mer än maken själv. Därför har hon anmält sig som frivillig till läkarutbildningen. De blivande läkarna behöver helt enkelt få pröva sin kunskap på fejkade patienter som redan från början fått läsa in sig på den sjukdom de ska simulera. Mrs Donaldson är en av dem och därtill mycket skicklig på sin sak. Faktiskt så skicklig att när hon på allvar drabbas av ett anfall, berömmer läkarstudenterna hennes rollpresentation till en början, men blir till slut nästan lite irriterande på henne och tycker att hon överdriver. Vad ingen vet är att Mrs Donaldson också har inneboenden som kommer med ett ganska chockerande förslag när det saknas pengar till hyran, i alla fall för läsaren. Mrs Donaldson själv ser det som en intressant erfarenhet. In deed.

Den andra berättelsen heter Skyddandet av Mrs Forbes och är den jag gillar mest av de två. Graham Forbes är sin mors älskling, men när han deklarerar att han ska gifta sig med den några år äldre, föräldralösa och inte alls lika vackra  Betty Greene, blir hon mycket besviken. Även Grahams far ogillar giftermålet, men av helt annan anledning: ” En gift Graham skulle innebära att hans far utsattes för moderns odelade sällskap, en möjlighet som han fruktade och som hon också nu såg framför sig”. Graham själv är naturligtvis inte heller redo för äktenskap, men av helt andra anledningar. Den blivande mrs Forham visar sig dock besitta ett större intellekt än någon kunde ana och är inte alls så lättduperad som alla tycks tro.

Alan Bennetts drastiska, men lågmälda humor känns igen. Ärligt talat känns Mrs Donaldsons äventyr lite väl skruvade men det är samtidigt just det oväntade som blir så roligt med Bennetts berättelser. Och jag älskar att det utifrån sett är ganska tråkiga, vanliga människor som visar sig ha ett så intressant och fullständigt oväntat leverne bakom hemmets skyddande fasad! Mera Bennet åt folket!

Författare: Alan Bennett
Titel: Snusk. Två osedliga berättelser
Förlag: Ordfront

 
6 kommentarer

Publicerat av på 10 januari, 2012 i Böcker, Humor, Kärlek, Rec.ex.

 

6 svar till “Snusk

 1. klok som en bok:-)

  10 januari, 2012 at 12:01

  hihi, jag erkänner genast att jag lockades av titeln:-) Men den verkar kul! Jag gillade Drottningen vänder blad så jag ska nog läsa denna också.

   
  • Fru E

   15 januari, 2012 at 16:26

   @klok som en bok: Det verkar så! 😉 Man känner igen humorn, men jag gillar den andra novellen bäst. Den första har vissa händelser som egentligen inte är så skojiga…
   @Hannele: Börja med Drottningen… i så fall, tycker jag!

    
 2. Hanneles bokparadis

  10 januari, 2012 at 21:43

  Bennet verkar ju rolig…

   
 3. a-lo (the book pond)

  10 januari, 2012 at 21:51

  Ja, nu får du nog besöksrekord 🙂 Har också precis läst Drottningen vänder blad och gillar Mr Bennett, men tror jag ska läsa honom på engelska i första hand. Boken heter tydligen Smut då.

   
  • Fru E

   15 januari, 2012 at 16:27

   @a-lo: Besöksrekord it is! Men du, det är klart att man ska läsa Bennett på engelska! Tänkte inte på det…

    
 4. Catrin

  13 januari, 2012 at 21:39

  Jag är så sugen på att läsa denna. Tyckte så mycket om Drottningen vänder blad.

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s