RSS

John Fowles: Den franske löjtnantens kvinna

17 Jan

Den franske löjtnantens kvinna av John Fowles utkom i höstas på Bonnier Pocket i nytryck med en alldeles fantastiskt snyggt omslag illustrerat av Petra Börner!

Jag har nog för länge sen sett filmen med Meryl Streep i huvudrollen som Sarah Woodruff, men jag kom inte ihåg så mycket nu när jag läste boken. Jag valde den som ”månadens bok” i min bokcirkel och har sett fram emot att läsa den länge. Betyget den fick varierade mellan 2 och 8 (jag gav den sju). Vissa tyckte att den var alledeles för lång, svår att komma in i och gillade inte de två sluten. Jag håller med om att den är lite svår att komma in i och att startsträckan känns lite lång, men tyckte om både de humoristiska betraktelserna av viktorianismen och älskade slutet (det rätta). Jag gillade också den allvetande författarrösten som gjorde instick emellanåt för att kommentera skeenden, klädsel och tidsperioden (slutet på 1800-talet) i stort. Det finns så många bottnar i Den franske löjtnantens kvinna. Det är både en utvecklingsroman och en idéroman, en kärlekshistoria och en tragisk berättelse. Man kan också läsa in mycket av 1960-talets feminism och frihetslängtan i den (romanen utkom första gången 1969).

Till det yttre är berättelsen om den fallna kvinnan Sarah Woodruff som har förstört sitt rykte genom att ge sig åt en gift, fransk löjtnant som hon vårdade från krigsskador och Charles Smithson, en föräldralös men adlig herreman, egentligen ganska banal. Charles är en vetgirig man och hans stora passion är fossiler som han hittar vid klippkanten till havet utanför staden Lyme Regis. Kanske beror det stora intresset på att fossiler är beständiga och inte alls lika omvälvande som tiden Charles lever i, där viktorianismen möter Darwins läror, men Charles själv har nog aldrig reflekterat över sin hobby. Han är trolovad med Ernestina som tillbringar somrarna vid havet hos sin moster. Under en promenad ute på piren möter de en kvinna som står alldeles orörlig och blickar ut mot havet med tårar i ögonen. Hon är Sarah Woodruff som blivit lämnad försmådd av sin älskare och nu står där med skammen, enligt ryktena i byn. Något i kvinnan väcker Charles nyfikenhet och när han senare stöter på henne under en av sina upptäcktsfärder, känner han hur han liksom sugs in i henne. Han fascineras av hennes utseende, hon har t ex en alldeles för stor mun och hennes röda hår faller som en kaskad ner över axarna. När hon så småningom ber honom om en tjänst, finner han det omöjligt att neka henne, trots att han inser hur mycket han därigenom sätter på spel.

Jag ska inte avslöja hur det går. Det blir ganska spännande mot slutet och man undrar om de någonsin ska få varann. John Fowles bjuder oss dessutom på två olika slut. Ett slut som visar hur det troligtvis hade gått till på den här tiden och ett slut som visar vad som faktiskt hände. Och tro mig, det sistnämnda är så mycket bättre!

Ola Larsmo har skrivit en väldigt fin artikel om romanen, John Fowles och Lyme Regis.

Författare: John Fowles
Titel: Den franske löjtnantens kvinna
Förlag: Bonnier Pocket

 
3 kommentarer

Publicerat av på 17 januari, 2012 i Böcker, Bokcirkel, Kärlek, Klassiker, Rec.ex.

 

3 svar till “John Fowles: Den franske löjtnantens kvinna

 1. a-lo (the book pond)

  18 januari, 2012 at 22:08

  Jag har velat läsa mer av John Fowles sedan Illusionisten och när Bonnier Klassiker kom ut med de här nyutgåvorna var saken klar: Den franske löjtnantens kvinna blir det – efter köpstoppet då…

  Av din recension att döma låter den som något i min smak; jag älskar att läsa om den här tidsperioden. Vet också sedan Illusionisten att Fowles kan konsten att skriva mångbottnat. Spectatia har också hyllat boken, så jag är verkligen sugen på den här, men kanske ingen given bokklubbsbok då?

   
  • Fru E

   21 januari, 2012 at 12:26

   @a-lo: Jo, men det är absolut en perfekt bokcirkelbok! Vi tyckte väldigt olika om den och det är alltid bra. Då är diskussionerna som mest intressanta!

    
 2. Hanneles bokparadis

  23 januari, 2012 at 18:47

  Filmen minns jag väl.

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s