RSS

Ibland är man sugen på lite seriemord

18 Feb

Heligt blod av Jonathan Hayes följer den klassiska deckarmallen. Anti-hjälten heter  dr Jenner och arbetar inom rättsmedicin. Eller rättare sagt, arbetade. De fasansfulla upplevelserna i New York den 11 september satte sig på pskyket och han jobbar så lite som möjligt nuförtiden. Men så mördas en väns dotter på ett bestialiskt sätt och Jenner blir ombedd att närvara vid obduktionen. I samband med detta träffar han Ana som blev vittne till det brutala mordet och är den ende som sett mördaren. Hon är förstås traumatiserad och är livrädd att mördaren ska leta upp henne. Jenner erbjuder henne tillfälligt skydd hemma hos honom. Givetvis uppstår en attraktion mellan den undersköna, tjugo-nånting universitetsstudenten Ana och den betydligt äldre Jenner. För det är ju så det alltid blir (själv kan jag känna mig så trött på gubbsjukheten i dessa böcker där kvinnan alltid är ett offer som behöver tas om hand, till råga på allt är hon dessutom alltid ung och mycket vacker). Samtidigt fortsätter unga kvinnor att falla offer för en bestialisk seriemördare. Polisen står helt handfallen och vet inte i vilken ända de ska börja leta efter gärningsmannen.

Men dr Jenner blir snart den man som verkligen har koll på ledtrådarna förstås. Det är koptisk skrift och en förövare som blivit förgripen av prästen som skulle skydda honom från hans föräldrar. Till sin hjälp har Jenner en hjälpsam japansk granne och några före detta poliskolleger. Men skydda Ana kan han förstås inte. Hon tröttnar på honom och flyttar hem till sin morbror igen och där blir hon förstås bortrövad av seriemördaren. Som sagt, mycket är sig lik i den här deckaren. Klichéerna staplas på varandra och ibland är det nästan outhärdligt förutsägbart. Till slut blir det – naturligtvis – en kamp om klockan och även fast jag vet att Jenner kommer hinna fram i tid blir faktiskt de sista sidorna olidligt spännande. Är det inte ett märkligt fenomen när man läser deckare eller tittar på spännande filmer? Huvudpersonerna dör ju aldrig, ändå sitter man där som på nålar!

Heligt blod är en habil seriemördarhistoria. Den är som sagt väldigt lik alla andra inom genren och jag hade gärna sett en mer fantasifull intrig. Men ibland är det precis vad man behöver… och längtar till. Någon omedelbar lust att läsa uppföljaren En grym död har jag dock inte. Just nu.

Andra bloggar om Heligt blod: Bokslukarens blogg, Dagens bok

Författare: Jonathan Hayes
Titel: Heligt blod
Förlag: Bra Böcker

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 18 februari, 2012 i Böcker, Deckare

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s