RSS

Överraskningarnas man

20 Mar

Kulturtanter, karlakarlar, mammor, män som sällan läser romaner – alla tycks gilla Leif GW Perssons självbiografiska roman (smart att undvika memoarernas krav på ”sanning” där!) Gustavs grabb. Jag har översköljts av kommentarer som Har du inte läst den? Det måste du! på jobbet, nästan dagligen under det halvår som boken funnits tillgänglig. Vi har fortfarande kö på den, trots många ex och olika format. Jag vore en robot om jag inte hade blivit nyfiken på den. Ändå tvekade jag in i det längsta om jag skulle ge den chansen och ta lästid från alla andra olästa böcker som lockade mer. Jag har aldrig läst Leif GW Perssons deckare, men sett honom på tv då och då och alltid tyckt att han har uppfyllt klichén om den osunde, lite-smartare-än-alla-andra polistypen som är så vanligt förekommande i deckargenren.

Men jag är så glad att jag läste Gustavs grabb! Tack alla låntagare för att ni tipsade mig så enträget! Det här är bara så bra! Han är en riktigt bra berättare och har verkligen stoff till en roman och mer därtill (jag läser gärna en uppföljare om tiden som följer, till exempel). Det är gripande, kärleksfullt, ilsket, utan krusiduller och framförallt en personlig skildring av en klassresa. Gustavs grabb växer upp i ett hyreshus i kvarteret New York (Nävv Jorkk som arbetarbarnen säger) på Gärdet i Stockholm. Hans familj består av mamma Margit, pappa Gustav och när Leif är sju år får han en lillasyster som döpts till Maud. De är en av de få arbetarfamiljerna i området. Pappa Gustav är grovarbetare och höjden av lycka är när han tar med sig Leif till jobbet. Det gör han då och då när mamma Margit måste vila. Mamman är hypokondriker och genom hennes ständigt återkommande ”anfall” styr hon sin familj. Det är pappan som ger Leif kärlek och uppmuntran. När någon kallar Leif för Gustavs grabb sväller bröstet av stolthet och lycka. Ibland kommer morfar ner på besök från Dalarna. Han heter också Gustaf och är rik som ett troll. Redan som femåring visar pappan sin lille son läroverket som han ska gå i när han blivit äldre. För upplägget är redan klart: Leif ska kostas på. Han ska bli något mer. Gärna ingenjör, om pappa Gustav får bestämma. Själv drömmer Leif om att bli mästerdetektiv, som Ture Sventon eller Sherlock Holmes.

Det är upptakten till berättelsen om Leif GW Perssons klassresa. När han blir äldre ser han tydligt hur starkt påverkad han är av sin arbetarbakgrund. Han blir tvungen att härma och ta efter klasskamraternas beteende, de som bor på ”rätt” sida, men känner sig ofta bortkommen och vilsen. Och bär ständigt på en rädsla att inte vara tillräckligt bra som han dövar med mat och sprit. Pengar blir en viktig drivkraft. Att slippa vända på slantarna och tänka igenom vartenda inköp, som hans föräldrar fick göra, och att kunna bjuda generöst på krogen betyder mycket.

Gustavs grabb känns ärlig och uppriktig. Det är inga förskönande omskrivningar när det gäller mamma Margit. Den dåliga kontakten med systern snuddar han bara vid, kanske är det för svårt att skriva om eftersom hon lever till skillnad från mamman. Pappa Gustav förblir hjälten ända fram till slutet. Jag önskar att han hade fått läsa den här boken.

Författare: Leif GW Persson
Titel: Gustavs grabb
Förlag: Albert Bonniers förlag

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s