RSS

Svenskt folkhem i Afrika

11 Apr

Oavbrutet intressant roman som får läsaren att känna Afrikas fuktiga värme och kylan i ett familj där man i stort sett har slutat kommunicera med varandra. Så skulle jag kunna sammanfatta Gunnar Ardelius roman Friheten förde oss hit. Gunnar Ardelius är nog mest känd som ungdomsförfattare och det här är faktiskt hans första roman för vuxna. Jag har inte läst honom tidigare, men kikat lite i hans böcker och direkt fastnat för språket. Han är något av en stilistiskt supermänniska. Jag vet inte riktigt vad det är i hans text som gör att jag får känner för varenda karaktär i boken. Till och med den elake svenske gruvchefen kan jag faktiskt förstå. Visst är det häftigt?

Familjen lämnar den trygga, men lite väl tråkiga vardagen i Nacka för att uppleva äventyret tillsammans i Afrika när pappa Hektor får jobb som platschef för det svenska gruvföretaget LAMCO i Liberia. Mamma Margot har haft en hemlig kärleksaffär men blivit dumpad bryskt av sin älskare. Ibland tänker hon praktiskt: det var lika bra att det tog slut innan Hektor fattade något, men ofta så sörjer hon sin älskare som hennes livs största kärlek. Sjuttonårige sonen Mårten är upprorisk och förespråkar solidaritet bland världens arbetare (men från början handlade hans politiska arrangemang mest om att få hänga med vänstergänget som verkade ha så kul ihop).

Mötet med Afrika blir inte alls som de har tänkt sig. Fukten och hettan är ständigt närvarande. Att ha tjänstefolk som väntar på att få uppgifter tilldelade känns dubbelt, samtidigt som de förstår att de på så sätt ser till att försörja flera familjer är de obekväma med att ha andra att göra saker de tidigare gjorde själva. Margot sippar mest cocktails och knaprar piller för att stå ut. Hektor är inte hemma särskilt mycket och personalen är inte alls lika lätthanterlig som hemma i Sverige. Mårten blir vän med husets ”boy” och engagerar sig i gruvarbetarnas taskiga arbetsvillkor, men när det så småningom blir strejk förmår han inte stå upp för sina ideal utan utnyttjar sitt svenska medborgarskap för att fly när det blir allvar på riktigt. Till slut blir också Hektor varse att hans arbetsgivare inte alls bidrar med utvecklingen bland befolkningen utan snarare är en förlängd arm av kolonialismen.

Intressant är att Gunnar Ardelius har utgått från historiska fakta när han skrivit romanen. Jag visste ingenting om gruvföretaget LAMCO:s affärer i Liberia och den stora gruvstrejken 1966, men romanen fick mig att vilja veta mer. Jag har inte alls gjort Friheten förde oss hit rättvisa med mitt inlägg. Den innehåller så mycket mer! Men jag hoppas att jag har väckt nyfikenheten hos någon framtida läsare. För det här är litteratur när den är som bäst och boken förtjänar stor uppmärksamhet!

Författare: Gunnar Ardelius
Titel: Friheten förde oss hit
Förlag: Norstedts

 
2 kommentarer

Publicerat av på 11 april, 2012 i Afrika, Övergrepp, Böcker, Resor, Ungdomar

 

2 svar till “Svenskt folkhem i Afrika

 1. Ann-Sofie L

  23 maj, 2012 at 07:14

  Och tack för att du förde in romanen i MITT liv, fru E.

   
  • Fru E

   24 maj, 2012 at 19:57

   Vad kul, har du läst? Måste genast kika!

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s