RSS

I havet finns det krokodiler

15 Apr

I havet finns det krokodilerI havet finns det krokodiler. Enaiatollah Akbaris sanna historia är en fantastisk berättelse och trots alla otroligheter så är den sann. Enaiatollah Akbari är idag i 20-årsåldern och har berättat sin levnadshistoria för den italienske  journalisten Fabio Geda, som sedan har skrivit ner den till en bok.

Enaitollah Akbari är ca 10 år (svårt att veta exakt eftersom födelser inte registreras på samma sätt som i Sverige) när talibanerna tar makten över byn där han bor med sin mamma och två syskon. Hans familj tillhör minoritetsgruppen hazarerna, vilket gör dem särskilt utsatta. För att rädda Enaiatollah undan talibanerna, smugglar hans mamma honom över gränsen till Pakistan. En natt i Samavat Qgazi, ”som snarare än ett hotell var (…) en lagerlokal för kroppar och själar, ett lager där man trängde ihop sig i väntan på att bli emballerad och skickad till Iran eller Afghanistan eller någon helt annanstans”, får hon honom att lova tre saker:

1. Att aldrig stjäla
2. Att aldrig bruka vapen
3. Att aldrig använda narkotika

Morgonen därefter är platsen brevid E tom. Hans mamma har åkt tillbaka till hans syskon i Afghanistan och lämnat Enaiatollah ensam i ett främmande land, där de talar ett språk han inte förstår. Och han är tio år! Ändå är det inte av grymhet förstås, utan med en liten gnutta hopp om att han ska överleva i en hopplös värld. Och det gör han ju! E blir kvar några år i Afghanistan och tar sig sedan med smugglare över till Iran. Han lär sig överlevandets konst och får vänner i samma situation som han själv. Han lever i ständiga kast mellan hopp och förtvivlan och riskerar alltid att åka fast och bli tillbakaskickad till Afghanistan,vilket han också blir två gånger. Så småningom tar han sig till Turkiet för att efter många strapatser, bland annat en färd över havet i en uppblåsbar gummibåt, komma fram till Italien där han slutligen får ”sina papper” och får stanna.

Det är en väldigt gripande bok och det är svårt att tänka sig in i E:s situationen. Jag har själv en 10-årig son och bara tanken på att lämna honom ensam i ett annat land är helt otänkbar och får magen att vända sig ångest. Och när jag tänker på om han överhuvudtaget skulle kunna klara sig på samma sätt som E blir tvungen till, så känns det helt omöjligt. Det går bara inte att föreställa sig! Jag möter många unga pojkar/män från just Afghanistan i mitt jobb eftersom kommunen har ett särskilt boende för ensamkommande flyktingbarn och efter att ha läst I havet finns det krokodiler så tänker jag ofta på hur mycket de måste ha fått utstå för att ta sig hit till Sverige. Säkert finns det många likheter med E, tänker jag. Och ibland får, tack och lov, flykten ett lyckligt slut.

Jennies boklista har också läst & bloggat om denna.

Författare: Fabio Geda
Titel: I havet finns det krokodiler. Enaiatollahs Akbaris sanna historia
Förlag: Bazar

 
1 kommentar

Publicerat av på 15 april, 2012 i Asien, Böcker, Rec.ex., Sorg, Spänning

 

Ett svar till “I havet finns det krokodiler

  1. Hanneles bokparadis

    16 april, 2012 at 00:31

    jo, många har ändå fått lämna sina barn

     

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s