RSS

Kristina Ohlsson: Paradisoffer

18 Apr

Paradisoffer av Kristina Ohlsson – som jag har längtat! Visst är det alldeles, alldeles underbart när en favoritförfattare släpper nytt? Förväntningarna är förvisso höga, men en favorit gör en sällan besviken så oddsen är goda att de ska infrias. Och om de inte riktigt gör det, så är man ändå förlåtande och hoppas på att nästa ska bli bättre.

Jag gillar det mesta i Paradisoffer. Kristina Ohlsson är skicklig på att hålla sin läsare i ett fast grepp. Det är nästan inte möjligt att slita sig ifrån boken, när du väl en gång börjat läsa. Det är mycket dramatik och en förtvivlad kamp mot klockan när ett flygplan från Arlanda med drygt 400 personer kapas högt uppe i luften. En av flygvärdinnorna upptäcker en fasttejpad lapp på en av toaletterna. På lappen står det att om inte en algerisk man som beviljats uppehållstillstånd i Sverige men nu fått det indraget får stanna i Sverige samt att Tennyson Cottage, ett av USA:s ”hemliga” fängelser i Pakistan, stängs ner så kommer planet att explodera.

Planet, som är på väg till New York har visserligen extra bränsle i tanken eftersom rapporter om ett annalkande oväder kom in innan det lyfte, men trots den extra flygtiden inser alla att tiden inte kommer att räcka till. Fredrika Bergman placeras hos Alex Recht igen, som regeringens kontaktperson. Eftersom planet är på väg till New York och ett flertal passagerar är amerikanska medborgare, så kopplas amerikanska myndigheter och CIA snabbt in. Från både Sverige och USA är ståndpunkten solklar: Man förhandlar inte med gisslantagare. Det som återstår är att snabbt ta reda på vilka som ligger bakom kapningen. Har den ett samband med bombhoten som riktades mot olika platser i Stockholm några dagar tidigare? Hur kommer den utvisningshotade algeriern in i bilden? Och varför nämns just Tennyson Cottage, när det finns större och mer ökända fängelser?

Visst är det spännande läsning, men utan att säga för mycket så tycker jag att upplösningen blir lite ”jaha?” och känns ganska svag. Dessutom tycker jag att Ohlsson kunde gjort mer av skildringen från flygplanet. Det kunde ha blivit mer rafflande än vad det blev (t ex kunde passagerarna som figurerar fått lite mer utrymme och splittringen bland flygpersonalen kunde ha förstärkts ytterligare). Det är kul att författaren väljer att skriva om något som ligger nära hennes egna yrkesliv, men det blev en väldig massa prat om ledtrådar, politik och förhör och knappt ingenting alls om Bergman och Rehts privata relationer. Jag saknade det. Däremot introduceras en färgstark kvinna, Eden Lundell, chef för SÄPOs kontraterrorenhet. Henne tror jag att vi kommer att få se mer av framöver. Inte mig emot! Det slutgiltiga omdömet för Paradisoffer är att det nog är Kristina Ohlssons sämsta, men att hon håller en sådan hög nivå att det ändå blir klart godkänt.

Författare: Kristina Ohlsson
Titel: Paradisoffer
Förlag: Piratförlaget

Annonser
 
4 kommentarer

Publicerat av på 18 april, 2012 i Böcker, Deckare, Rec.ex.

 

4 svar till “Kristina Ohlsson: Paradisoffer

 1. Vicky

  18 april, 2012 at 13:57

  Kul, jag hade helt missat att det var nytt på väg av Kristina Ohlsson- den måste jag givetvis läsa såsmåningom.
  Så kan det gå när man inte hänger med i bloggsvängen 😉

   
  • Fru E

   18 april, 2012 at 19:48

   Du anar inte vad du missar, bäst du kommer tillbaka till oss! 😉

    
 2. Helen Lindholm

  10 juni, 2012 at 22:33

  Håller med om att det inte var hennes bästa men jag måste nog läsa den i pappersformat för jag lyssnade på den här boken och gillade inte uppläsaren alls…så jag kanske är orättvis…

   
  • Fru E

   11 juni, 2012 at 19:30

   Oj, vem var inläsaren?

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s