RSS

Utmanad av Bokbrus

07 Maj

Jag har av blivit utmanad av Bokbrus att svara på elva frågor. Jätteroligt! Men det känns som om alla andra redan svarat på 11 frågor så jag bollar dem vidare till den som inte har blivit utmanad än, ni får gärna svara på samma frågor som jag själv.

Reglerna för utmaningen är:
– Har du blivit utmanad så ska du svara på de 11 frågor din utmanare gett dig och posta på din blogg!
– Välj sedan 11 nya bloggare att utmana och länka i ditt inlägg.
– Hitta på 11 nya frågor till dem!

11 frågor från Bokbrus:
1. Vilken var din favoritbok och favoritkaraktär som barn?

Gunborg Wildh skrev en historisk serie om en flicka som hette Karolin. Det var som en Kulla-Gulla i stadsmiljö, kan man säga och man fick följa henne från barn till att hon blev vuxen och gifte sig. Jag och min bästis sprang till biblioteket i det lilla samhället där jag växte upp. Som tur var hade de dublett av hela serien så vi lånade varsin bok och sen var det noga med att ingen skulle hinna läsa före utan vi kollade av och väntade in varandra efter varje kapitel. Ofta satt vi i min eller hennes säng, brevid varandra uppe vid huvudändan och läste. Those were the days! Vi var ca 9-10 år och jag är helt säker på att mycket av mitt stora bokintresse faktiskt kom sig av en barnbibliotekarie som var väldigt duktig på att ge boktips (och hitta dubletter!).

2. Lyssnar du till andras boktips?

Man kan säga att jag knarkar boktips! Jag läser gärna bokbloggar, kultursidor, litterära magasin, kollar på Babel och ser boktipsen på tv så ofta jag hinner (men alltid i efterhand på webben)! Dessutom suger jag åt mig tips från låntagare och slutar aldrig hoppas på att faktiskt hinna läsa allt jag vill! Där är jag en obotlig optimist (helt enkelt för  att alternativet ter sig alldeles för skrämmande)!

3. Vilken bok har det vackraste omslaget?

Vackert vet jag inte, men riktigt estetiskt tilltalande är Gillian Flynns senaste roman Gone Girl! Den är svart och man får en skymt av en blond kalufs. Själva materialet är lite gummiartat och bokens insidor är riktigt brandgula! Bladen har också en svart kant så att hela boken blir svart. Makalöst snygg!

4. Hur många böcker har du i din ”att-läsa” hög just nu?

Fy, vilken jobbig fråga! Men ok, jag väljer inte hela högen med olästa böcker utan enbart de med högst prio, ok? Då skulle jag säga fem-sex stycken (men fler på väg in!) och då blir siffran plötsligt hanterbar! 🙂

5. Vilken är den bästa bok du läst i år?

Jag tror jag måste säga Eld faktiskt! Det känns lite fantasilöst, men det är ett ärligt svar! Jag ville bara sitta och läsa i fred och samtidigt ville jag att den aldrig skulle ta slut! Så var det faktiskt! Men på en hedrande andra plats blir det nog Gunnar Ardelius roman Friheten förde oss hit. Den väckte många tankar och lärde mig en del som jag inte alls tidigare kände till. Dessutom var språket så vackert, nästan lite poetiskt trots den krasshet som det sökte beskriva.

6. Vilken bok har du läst om flest gånger?

Är ju ingen omläsare alls, tyvärr, men jag skulle gärna vilja. Jag tror att en fin läsupplevelse kan bli ännu bättre nästa gång eller en bok som man kanske inte alls gillade några år tidigare, plötsligt blir något helt annat nästa gång man plockar upp den. Men jag tycker omläsning är en lyx jag helt enkelt inte kan unna mig när det finns så många böcker som väntar på att bli lästa! Så mitt svar får väl bli Mamman och den vilda bebin som både jag och min man läste tills vi kunde den utantill för vår äldsta dotter M.

7. Om du inte får plats med fler böcker i din bokhylla. Vad gör du då?

Som nu. Travar ovanpå tills det inte går längre. Då köper jag en till.

8. Vilken fiktiv karaktär påminner mest om dig?

Oj! *funderar* Känner sällan igen mig så i romankaraktärer…  Kommer inte på någon … Pass?

9. Vilken fiktiv karaktär skulle du helst vilja vara?

Jag skulle gärna vilja prova på att vara nån riktigt modig kvinna som vågar klättra i berg och hoppa bungyjump eller så. Någon som vågar göra det jag är för feg för att göra. Men just nu kommer jag inte på någon. Lisbeth Salander är alldeles för arg.

10. Finns det någon genre som du undviker helt?

Jag gillar inte ”eländesbiografier” och är inte heller så förtjust i romaner som handlar om tungt missbruk, särskilt inte om det är barn involverade i storyn. Jag har visserligen läst Twilight-serien, men blir mer och mer kritisk ju mer jag reflekterar över den. Dessutom, vampyrer /zombie/varulvrar  är inte min grej.

11. Den ständiga frågan på bokbloggarna; Hur sorterar du din bokhylla?

Jag färgsorterar! Hemskt opraktiskt men det enda sättet att få dignade bokhyllor att se estetiska ut, skulle jag vilja påstå. Tycker dock att det borde vara lag på (minst!) att böcker i samma serie fick samma färg på bokryggen så de får stå brevis varandra i mina bokhyllor!

 
3 kommentarer

Publicerat av på 7 maj, 2012 i Enkät

 

3 svar till “Utmanad av Bokbrus

 1. Vicky

  7 maj, 2012 at 22:07

  Kul, jag har svarat på samma frågor! Lisbeth Salander – varför inte 😉

   
  • Fru E

   8 maj, 2012 at 20:36

   Dina svar får jag kolla upp!

    
 2. Pia

  8 maj, 2012 at 22:22

  Vad kul att du ville vara med på utmaningen och det var superskoj att läsa dina svar.

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s