RSS

Bunden vid leran

25 Maj

Hillary Jordans debutroman hyllades av både publik och kritiker när den kom ut i författarens hemland USA för fyra år sen. Nu ger Historiska media ut den i svensk översättning och jag tror att den kommer att bli poppis även här i Sverige. Jag vet att många läsare längtar efter en ny Niceville (av döma av frågor om ”liknande böcker” på mitt jobb), men det enda som påminner Mississippi om den förra är att den utspelar sig i amerikanska Södern, närmare bestämt Mississippi (ta daa!). Annars är det inga överklassfamiljer som skildras utan enkla, vanliga människor.

Laura är dottern som inte är gift vid 30. När födelsedagen kommer är hon tacksam, äntligen ska folk sluta vara på henne om att hon måste ”hitta någon”! Nu är det allmänt accepterat att hon aldrig kommer att bli bortgift och hon har förlikat sig själv med tanken på att förbli en ungmö sedan länge. Men så dyker Henry upp. Han är drygt fyrtio och ungkarl. Drygt ett år efter deras första möte är Laura och Henry gifta. Året är 1946 då Henry köper en bit mark i Mississippi och paret lämnar Memphis till ett liv som lantbrukare. Kontrasten mellan livet i Tennessee och det nya blir total. Till råga på allt, när det regnar så kommer så kraftiga skyfall att marken spolas bort och kvar bli bara lervälling (därav den engelska originaltitel, Mudbound). Livet blir inte lättare av att Henrys far, Pappi, flyttar med dem. Han är en auktoritär och krävande man som aldrig kan bli riktigt nöjd med någonting.

På marken som Henry köpt finns ett antal arrendatorer. Närmast är familjen Jackson, en färgad familj som precis lyckats köpa sig en mula och därmed få en större del av bomullsskörden. Deras son, Ronsel, kämpar under general Pattons trupper och är stridsvagnsbefäl. I Europa möter hans hudfärg förundran, men han blir inte illa behandlad. Tvärtom, han ses som en modig krigshjälte och blir behandlad som en människa av de vita för första gången i sitt liv.

Även Henrys bror, Jamie, är Frankrike och krigar mot tysken. När både Ronsel och Jamie återvänder efter krigsslutet är de märkta av hemskheterna de har bevittnat. För Ronsel blir det en chock att komma tillbaka till en plats där han ses som mindre värd och där ingen uppskattar hans insatser under kriget. För Jamie är det ljudet av bomberna som plågar honom nätterna igenom och för att lindra ångesten tar han till flaskan. Mellan Jamie och Ronsel växer en vänskap fram som många i deras omgivning ser med avsky på och som läsare anar man en stundande katastrof…

Jag tyckte mycket om Mississippi. Sidorna vänder sig nästan av sig själv och den dramatiska öppningsscenen får mig fast direkt. Hillary Jordan är duktig på att skildra de olika karaktärerna och var och en får sin egen röst. Ja, det kanske jag skulle nämna. Berättelsen är skriven ur flera olika perspektiv. Alla ”huvudpersoner” får göra sin röst hörd, med undantag av Pappi (rätt åt honom! Han är verkligen läskig!). Det enda jag inte gillar så mycket är titeln, Mississippi. Den känns lite fantasilös. Och så gör också omslaget. Men jag tror att det är en roman som kommer att bli mycket omtalad så det spelar nog inte så stor roll. Förresten, den skulle göra sig utmärkt som film också!

Författare: Hillary Jordan
 Titel: Mississippi
Förlag: Historiska Media

 
3 kommentarer

Publicerat av på 25 maj, 2012 i Böcker, Debutant, Kärlek, Rec.ex., Sorg, Spänning

 

3 svar till “Bunden vid leran

  1. Ylva

    25 maj, 2012 at 13:55

    Den verkar intressant! Vad tipsar du mer om till dem som vill ha liknande Niceville? Jag säger såklart Dödssynden och jag tror att de som gillar Niceville även gillar Little Bee (som jag ännu inte läst men måste).

     

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s