RSS

Krokodilernas gula ögon

29 Maj

Trots att jag läser så mycket, händer det ibland att det blir helt fel bokval. Jag kan lika gärna sjunga ut det från början: Katherine Pancols roman Krokodilernas gula ögon var inte alls något för mig!

På pappret låter det som om det ska bli en riktig mysig läsning: Berättelsen kretsar kring två systrar i Paris och den handlar om kärlek och vänskap, skratt och gråt. Och redan efter bara några sidor känner jag att det här kommer att bli jobbigt. Den främsta anledningen till detta är språket! Jag fixar inte det här pladdriga, lite tramsiga och infantila. Och så alla pinsamma försök att skriva om sex… (minns Philip Roth!)

”Vilken underbar känsla att sätta sig på honom och känna hans vällust mellan sina lår! Att se hans ögon rulla och munnen vrida sig. Det gav henne en känsla i magen av makt… nästan moderlig makt. För övrigt… hon hade haft rätt många mellan benen, en mer eller mindre hade ingen betydelse. Och den här var ju snäll! Hon hade fått smak för denna känsla av makt, detta kärleksutbyte mellan henne själv och hennes stora nallebjörn.”

Observera punkterna också! Det här yttras av Josiane som är sekreterare till systrarnas mors make. Och som givetvis har en kärleksaffär med sin chef.

Men allting börjar egentligen med Jo, vars man har en affär med hennes manikyrist. Han är arbetslös och går hemma om dagarna och sköter om sina blommor på balkongen, när han inte är otrogen. Tillsammans har de två döttrar. Jo är systern som varit skötsam och plikttrogen, till skillnad från sin storasyster Iris som är manipulativ och fåfäng. De olika rollerna cementerades redan när de var barn och är svåra att rucka. När Jos make bestämmer sig för att flytta till Afrika och arbeta på en kinesisk krokodilfarm, blir det Jo som är tvungen att betala det lån han tagit för att kunna leva sin dröm. Jo blir tvungen att sluta ett avtal med sin storasyster, utan att ana dess konsekvenser.

Som sagt, det är egentligen int själva storyn som haltar, utan sättet den är skriven på så nej, det här var inget för mig.

Författare: Katherine Pancol
Titel: Krokodilernas gula ögon
Förlag: Bazar

 
1 kommentar

Publicerat av på 29 maj, 2012 i Böcker, Kärlek, Rec.ex.

 

Ett svar till “Krokodilernas gula ögon

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s