RSS

Småläskig sommarrysare

03 Jun

Jag väntar under mossan heter Amanda Hellbergs debut för unga läsare. Jag har tidigare läst hennes debutroman för vuxna, Styggelsen, men blev inte så jätteförtjust. Sen dess har det kommit två till böcker om Maja Grå som hyllats på många bokbloggar,  t ex Bokomaten.

Jag brukar inte läsa fantasy, men kan göra ett undantag när det gäller ungdomsböcker (och då brukar jag faktiskt gilla!), men det här är inte någon renodlad fantasy. Magisk realism är nog mer passande. För mycket i berättelsen är väldigt verkliga saker. Som t ex den första riktiga kärleken. Ett jättestort plus är också att Amanda Hellberg valt att lägga in väsen från vår folktro, som skogsrån, älvor och vättar. Jag är henne evigt tacksam för att hon undvek vampyrer (och varulvar!)!

Tilda är i 13-14 års åldern och bor vanligtvis i England, men på sommaren brukar hon åka till hennes morfar i Sverige och bo hos hos honom i hans stuga utanför det lilla (fiktiva) samhället  Timmersby. Ärligt talat brukar det vara så där. Tilda brukar sakna sina kompisar hemma i England och utedass är inte så fräsch direkt. Men ändå, det vilar något magiskt över den lilla stugan med den stora skogen utanför knuten. Kanske är det Tildas mormors ande som vakar över dem? Hon försvann spårlöst när Tildas mamma bara var en liten flicka. Sedan dess har ingen sett henne. Tildas morfar har sparat alla hennes saker, i fall hon skulle komma tillbaka någon dag. Under tiden täljer han samma träfigurer: en man, en kvinna och ett barn.

Något mörkt och hotfullt finns i närheten. Tilda har känt märkligt iakttagen när hon badade i den lilla badsjön, som byns invånare helt övergivit sen de lät bygga ett utomhusbad i Timmersby. Sjön känns bottenlös och näckrosbladen tycks slingra sig runt hennes ben i ett försök att dra ner henne. Ute på den lilla ön i mitten, Fästingen kallad, tycker hon se något som stirrar på henne. Men det är mer en känsla hon har, än något konkret. Det är tur att Emil, grannens systerson, verkar förstå vad hon menar, utan att hon behöver använda så många ord. Något hemskt tycks på väg att ske. Har det något att göra med mormoderns försvinnande för många år sen? Vad ligger egentligen bakom den otrygga känslan som dykit upp så plötsligt? Och vem är egentligen Tilda?

Jag tycker det här är riktigt bra! Det är både spännande, mystiskt och lite mysigt. Att det finns en bibliotekarie med är en kul sak, tycker jag. Vi är ju inte så jättevanliga i romaner (men vanligare bland ungdomslitt:en, faktiskt)! Och så gillar jag det ges utrymme kring vanliga tonårs-issues som sökandet efter svaret på de klassiska frågorna ”vem är jag?” och ”varifrån kommer jag?”. En riktig lyckad mix av fantasi och verklighet!

Författare: Amanda Hellberg
Titel: Jag väntar under mossan
Förlag: Bonnier Carlsen

 

11 svar till “Småläskig sommarrysare

 1. Maria

  4 juni, 2012 at 00:56

  Skogsrån, älvar och vättar låter bra. Jag är intresserad av svensk folktro. Gillar i och för sig vampyrer och varulvar, i alla fall på film och tv, men det är trevligt med omväxling.

   
  • Fru E

   4 juni, 2012 at 19:14

   Då är nog detta något för dig! 🙂

    
 2. Bokomaten

  5 juni, 2012 at 14:11

  ag läste också ut den här igår, kommer nog inlägg imorgon. Jag blev förstås också förtjust eftersom det är Amanda Hellberg, men jag tycker faktiskt bättre om hennes vuxenböcker. Framför allt de som kommer efter Styggelsen, kanske.;) Även om jag verkligen gillade den också. Med det sagt tycker jag fortfarande att även den här är spännande och rolig att läsa och gillar verkligen att hon tar in svensk folktro. Hoppas att fler författare satsar på det framöver så att det blir en ny trend.:)

   
  • Fru E

   6 juni, 2012 at 14:28

   Ska kolla ditt inlägg!

    
 3. Bokomaten

  5 juni, 2012 at 14:11

  ÄNTLIGEN gick det att kommentera också, försökte säkert 15 ggr i förmiddags och fick bara felmeddelanden.;)

   
  • Fru E

   6 juni, 2012 at 14:27

   Ha ha, det var du! Jag fick typ 7-8 tomma kommentarer med mejlen och tänkte att det var nåt spam! Glad att du lyckades kommentera till slut, trägen vinner! 😉

    
 4. Vicky

  6 juni, 2012 at 21:30

  Denna boken måste jag också läsa, verkar ju urbra!

   
  • Fru E

   6 juni, 2012 at 22:08

   Gör’t! 🙂 Du skulle gärna ha fått mitt ex i sommar men jag har gett det vidare till dotter C.

    
   • Vicky

    9 juni, 2012 at 19:51

    Vad gullig du är som ens tänker på mig 🙂
    men jag förstår att du har ivriga läsare på nära håll som gärna läser!

     
 5. Helen Lindholm

  10 juni, 2012 at 22:31

  Då ska jag kolla in den…och ge den till dottern som också är en läslus som sin mor!! Gillar böckerna om Maja Grå. Och så måste jag bara säga att din blogg är vansinnigt snygg!!

   
  • Fru E

   11 juni, 2012 at 19:30

   Härligt när läslusten går i arv! Min 11-åring som ska läsa den har redan bestämt sig för att inte läsa den när hon sover borta på läger i sommar, utan läsa den hemma (hemmets trygga vrå…)!

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s