RSS

Mitt liv som bok

26 Jun

En bok som handlar om böckernas hemliga liv? Hur skulle en bibliofil som jag kunna motstå denna? Nej, det gjorde jag förstås inte och historien om Boken som inte ville dö börjar med en tillblivelse den 17 juni 1983, klockan 16.37 när Boken pressas fram i tryckeriet. På bara en halvtimme har den fått 799 syskon och dess dopnamn förblir okänt för läsaren.

Efter att ha tillbringat flera långa månader i en kartong som aldrig blir uppackad i någon bokhandel i södra Frankrike, returneras vår bok och dess öde tycks beseglat i och med detta. Men så räddas den av en bokälskande bokhandlare och blir så småningom såld. Och äventyret kan börja för vår bok! Livet som bok blir ombytligt. Ägarna växlar och Boken får tillbringa tid hos uteliggare, bokälskande läsare, antikvariat och  fler kartonger. Pappersbröderna Boken träffar under sitt liv är många och på nätterna samtalar de med varandra om livets alla väsentligheter som ryms mellan deras pärmar.

Paul Desalmand är författaren som skrivit en underbar bok om kärleken till läsning. Precis så här är det!

”Läsning liknar kärlek. Du är trög, läser sida upp och sida ner, intresserat men utan att vara verkligt intresserad, egentligen har du tråkigt, du är inte deppig, allt känns bara trist och grått, monotont, en bagatell, och så hamnar du på en sida som utläser en elektrisk stöt, det är den litterära versionen av kärlek vid första ögonkastet, du ser en broder eller syster i författaren, du tänker att du gärna hade velat skriva dessa rader eller så nöjer du dig med att beundra författaren, eftersom han eller hon uttrycker det du känner men inte kan formulera eller så har han eller hon upptäckt en sida hos dig själv, hursomhelst är känslan där, mätapparater skulle kunna registrera en förändring av ämnesomsättningen, meningen med livet har reaktiverats, världen har återfått sina färger, du är inte längre ensam, du älskar den här brodern eller systern, som kanske har varit död i århundraden, han eller hon följer dig överallt, blandar sig i dina tankar, gör dig pånyttfödd, du som var på väg att sjunka är nu redo att studsa upp, framåt!, lungorna sväller, neuronerna stormar, läsningen har väckt dig, dragit dig ur apatin, den har skapat oanade krafter i dig och gett dig livet tillbaka. Såväl läsningen som kärleken är den sten som slipar själen.”

Jag som egentligen gillar att gallra på jobbet får en klump i halsen när jag läser om Bokens stora dödsångest inför det faktum att han kan komma att avluta sina dagar i papperstuggen på en återvinningssatation. Men vet ni vad det allra viktigaste för en bok är? Jo, att bli läst! Så nästan lika illa är att boken bara blir stående oläst i hyllan… och hur många såna har vi inte?

Läs den, njut den och jämför den gärna med Laurence Cossés Drömbokhandeln för Mitt liv som bok faktiskt är snäppet bättre! Den enda smolken i bägaren är att författaren för anti-islamistiska resonemang vid flera tillfällen som inte riktigt känns relevanta  i sammanhanget. Jag anar att författaren är mest angelägen om att föra fram sina åsikter och gör så på ett tämligen osympatiskt sätt. Själv väljer jag att blunda.

Författare: Paul Desalmand
Titel: Mitt liv som bok
Förlag: Ordfront

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 26 juni, 2012 i Böcker

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s