RSS

It’s a Small World!

07 Aug

Small World

Schweiziske Martin Suter debuterade som romanförfattare redan 1997 med Small World, men det är först nyligen som den har kommit ut i svensk översättning. Nu undrar jag bara, Thorén & Lindskog, när får vi läsa mer av denne begåvade författare?! Tydligen är Small World den första av tre romaner om neurologiska sjukdomar som Suter skrivit (eller planerar att skriva?). Visst låter det spännande? Låt er inte avskräckas av omslaget (jag gillar det, men det är hopplöst när man ska ”sälja in” en bok. Den signalerar svår! Samma sak med Uwe Timms ju) – det här är en roman med thrilleraktiga inslag som man ogärna lägger ifrån sig när man väl har kommit in i handlingen.

Jag undrar om just Alzheimer är en särskilt tacksam sjukdom att skildra i en bok? Den fruktansvärda sjukdomen jagar skräck i vilken läsare som helst och man vet att det bara kommer att bli ännu värre. Lisa Genova skildrade sjukdomen brutalt bra i Fortfarande Alice och även Martin Suter låter sin huvudperson drabbas av detta. Konrad Lang är 60+ när han plötsligt kommer på sig själv med att glömma bort saker. Till en början är det mest vardagliga saker som att han står i sovrummet med sleven i handen och inte vet vad han ska göra eller gör tokiga saker som att lägga sina kalsonger i ugnen. Konrad tänker att det kanske beror på att han är kär och galen i sin nyfunna kärlek Rosemarie, men när han inte längre hittar ut ur matffären så inser han att det är betydligt allvarligare än så och tester visar att han har förmodligen (100 %-iga diagnosmetoder saknas) har Alzheimers.

Det finns de som jublar över det här beskedet. Den förmögna arvtagerskan Elvira Senn, till exempel. Helst skulle hon vilja se honom död och begraven. Hon tog om hand om Konrad Lang när han övergavs av sin mor som liten. Under hela uppväxten var han hennes son Thomas’ lekkamrat och ständige följeslagare, men vänskapen var ensidig och villlkorad. Konrad fick finna sig i Thomas nycker och plötsliga infall och kunde aldrig bestämma över sitt eget liv. I vuxen ålder har Elvira Senn fortsatt att stötta Konrad ekonomiskt, men i övrigt har hon inte velat ha någon kontakt. På det sättet är Konrad definitivt inte en del av familjen. Men han utgör ett hot eftersom han plötsligt har börjat minnas saker från det förflutna. Händelser som Elvira gärna hade sett glömda och begravna. Sjukdomen verkar först vara en välsignelse, men när det sedan visar sig att Alzheimers kan väcka liv i tidiga barndomsminnen blir Konrad ett ännu större  problem.

Boken är väldigt skickligt berättad. Till en början berättas historien ur Konrads perspektiv, men så småningom, när sjukdomen brutit ut, byts perspektivet och Konrad är inte längre ett subjekt. Språket är lättläst och spänningen håller i sig, utan att bli rafflande. Tvärtom är det snarare en ihållande känsla av mystik när man läser och man blir mer och mer nyfiken på vad det är Konrad egentligen minns. Det finns också en mängd intressanta bihistorier, t ex den om Thomas äktenskap med Simone och inte minst kärleken mellan Konrad och Rosemarie som är väldigt vackert skildrad. Det är en väldigt bra debutroman, trots att vissa partier kanske kunde ha skurits ned lite, det blir lite ”pratigt” emellanåt.

Jag funderar lite över titeln, Small World. Visserligen är det ord Konrad tenderar att upprepa när han börjar riktigt dålig, men jag förstår aldrig riktigt varifrån de kommer. Är det något jag har missat? Annars tänker jag att Alzheimers får världen att krympa. Patienten sluter sig mer och mer i sig själv och omgivningen blir alltmer ointressant. Å andra sidan innebär ju sjukdomen även att världen blir större. Jag tänker på att man plötsligt går vilse i tidigare välbekanta områden och till och med får svårt att hitta i sitt eget hem.

Vet ni förresten, att Small World också har filmats? Gérard Depardieu spelar huvudrollen, men jag tror inte den har visats i Sverige ännu..? Jag tror att han gör rollen som Konrad Lang perfekt, har svårt att se en bättre matchning faktiskt. Men ni vet väl att man ”alltid” ska läsa boken först? 🙂

Andra som läst Small World är t ex Ingrids boktankar och Per Magnusson på Dast Magazine.

Författare: Martin Suter
Titel: Small World
Förlag: Thorén & Lindskog

Annonser
 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s