RSS

Bli bättre på engelska och mingla på bokfestivaler i Skottland

15 Aug

Gästbloggaren Ella Levin tipsar om Skottlands bokfestivaler! Visst vore det kul att åka på en litterär språkresa där man samtidigt förkovrar sig i det engelska språket?

Skottland – ett litterärt resmål 

Häromdagen kungjorde The Scotsman att Skottland har fler bokfestivaler per invånare än något annat land i världen. Inte nog med det, över 400 000 människor besökte dessa 40-talet bokfestivaler, inte illa för ett så litet land. Länk till den positiva artikeln hittar du här.

Den nordligast festivalen är Faclan Hebridean Book Festival som går av stapel på ön Lewis 30 oktober – 3 november i år. Temat för årets festival är tro, religion och vetenskap och bland programpunkterna märks samtal om dödahavsrullarna, öppningstal av Richard Dworkin som kom ut med boken The God Delusion 2006, samt en visning av Bergmans Sjunde Inseglet. Ön Lewis är den största ön i ögruppen Hebriderna i norra Skottland, ett lågbefolkat och kargt område som på egen hand bidrar till festivalens tema som på många vis kretsar kring villkoren för vår egen existens. 

Störst av de många bokfestivalerna i Skottland är Aye Write! In Glasgow och Edinburgh International Book Festival. Aye Write! öppnar bokåret i  Skottland med sina två veckor i mars. Årets festival besöktes bland annat av de skotska författarna Jackie Kay och Carol Ann Duffy, bland många fler. Även om årets festival är förbi är det dock väl värt att besöka deras hemsida för att ladda ner en PDF av boken Scotland’s Bookshelf, en sammanställning över den mest betydelsefulla böckerna under det senaste århundradet. Två böcker har valts ut per decennium, däribland The Thirty-nine Steps av John Buchan (1915), The Prime of Miss Jean Broodie av Muriel Spark (1961) samt Trainspotting av Irvine Welsh (1993).

Edinburghs internationella festival är den största i landet och håller på just nu. Bland festivalens svenska författare på plats märks Jens Lapidus, Henning Mankell, Peter Englund och Sven Lindqvist. Utöver dessa besöks festivalen av ett stort antal kända författare och personligheter. Festivalen pågår 11 – 27 augusti och bidrar därmed till Edinburghs enorma utbud av evenemang under augusti, då världens största kulturfestival hålls här. Just nu erbjuds komedi, teater, poesi och underhållning i alla stadens skrymslen och vrår, mycket av det gratis.

För den som vill besöka Edinburgh vid en lugnare tidpunkt än augusti erbjuds flera litterära lockelser. Bland annat kan man gå en guidad litterär pub runda där man får chansen att besöka flertalet kända och okända tillhåll för författare och andra bok-relaterade sevärdheter. Här är till exempel tågstationen döpt efter Sir Walter Scotts bok Waverly, och Harry Potters skola Hogwarth lät sig inspireras av privatsskolan Heriots som ligger centralt i staden.

Om platser är en ofta självklar ingrediens i böcker är språk än en mer självklar del. Årligen kommer många kommer hit till Skottland för att läsa en engelska kurs. Här kan man kombinera sitt intresse för litteratur, speciellt då engelskspråkig, med en kurs och på så vis ha en fantastisk upplevelse medan du lär dig språk. Skottland är speciellt spännande för språkintresserade då traditionell skotska innehåller många skandinaviska ord. Läs t.ex. Trainspotting på originalspråket och du får en (över)kurs i skotsk dialekt!

Mer information om språkkurser för vuxna finner man enkelt på internet, likaså länkar till de flesta av Skottlands 40 bokfestivaler, t ex på http://www.bookfestivalscotland.com där du hittar all information som behövs för att planera en litterär rundresa på höglandet! Låt dig inspireras.

(bilderna är hämtade från Flickr)

/Ella Levin

 
6 kommentarer

Publicerat av på 15 augusti, 2012 i Böcker, Tips

 

6 svar till “Bli bättre på engelska och mingla på bokfestivaler i Skottland

 1. Bokomaten

  16 augusti, 2012 at 12:31

  OMG! JA, ”Skotska bokmässan” har jag dröm om i många, många, många år… Herregud, måste vara den ultimata kombinationen, av allt i världen, ju!! Vilket roligt gästinlägg!

   
  • Fru E

   16 augusti, 2012 at 21:40

   Ja, jag vet! Jag har varit i edinburgh och gått en guidad tur i Rebus’ fotstpår, men jag hade gärna återvänt till Skottland för bokfestivaler och hade tyckt att det hade varit superkul att åka på språkresa som vuxen! 🙂

    
 2. Calliope

  17 augusti, 2012 at 16:58

  Åh! Låter ju som en fantastiskt kul resa!

   
  • Fru E

   17 augusti, 2012 at 21:51

   Ja! Tycker att vi kunde gå ihop några bloggare och satsa på Skottland nästa år! 🙂

    
 3. Lotta - hyllan

  17 augusti, 2012 at 20:08

  Åh vad sugen man blir….

   
 4. Bokomaten

  20 augusti, 2012 at 14:13

  JO, jag har också varit i Edinburgh, men inte under festivalen och ärligt talat, blir man någonsin mätt? Inte på Skottland.. Språkresa som vuxen hade varit superkul.;)

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s