RSS

I ett rosa skimmer

26 Aug

Nu i veckan började jag läsa Emma Hambergs rykande färska roman Rosengädda nästa! medan jag väntade i stallet på dotter C. Det var en regnig eftermiddag och jag hade min regnjacka på. Plötsligt ser jag hur väldigt matchande boken och regnkappan är och var tvungen att ta en bild på min rosa kombo. Någon dag senare var den utläst.

Av Emma Hamberg har jag bara läst Linas kvällsbok 1 & 2 tidigare, men en snabb sökning visar att hon skrivit flera romaner för vuxna (en så tidigt som 1996 med den lustiga titeln Generation Smurf som väcker en del nyfikenhet – vilka är det? 70-talisterna? Moi?) samt en massa kokböcker. Men tillbaka till denna, Rosengädda nästa!. Det här är första delen i en planerad serie ”om Rosengädda och personerna som bor där”  (baksidestext). Jag vet inte riktigt vad jag ska skriva, men jag tyckte verkligen inte om den! Grundberättelsen är två parallella livsöden:

Bror, 13 år, som är rädd att hans föräldrar ska skiljas lurar i dem att han ska på seglarläger och bli ”normal” (för nu är Bror en mycket speciell pojke med faiblesse för franska poeter och vintagekläder). I stället hamnar Bror hos Jane i Stockholm, som enligt en annons tar hand om skadade djur och övergivna ungar.

Även Tessan är på flykt. Hon flyr undan tristessen och förutsägbarheten. En gång var hon skolans drottning (och det är hon fortfarande om hon knäpper upp en eller två knappar i blusen), men nu när hon varit tillsammans med samma kille sen högstadiet inser hon att det måste hända något nytt i hennes liv, annars blir hon galen. Så i stället för att skaffa barn lämnar hon jobbet på gatuköket och bara drar. Även Tessan hamnar hos Jane och där träffar hon också Bror.

Jane, som på något sätt är själva navet, är märkligt blek. Jag tycker inte alls att jag kommer henne nära. Tessan är en schablon som inte får liv. Har mycket svårt att hon ska sova med en get och en trettonåring i sängen efter bara någon dag hos Jane. Egentligen är Bror den som är mest levande, hur märklig han än är. Jag tror på honom och hans sätt att vara. Ändå kan jag inte komma ifrån att det här är väldigt tillrättalagd, väldigt rosa helt enkelt. Jag vet att det kommer att ordna sig till det bästa för alla. Ingen kommer att balla ur för mycket eller bli för arg. Det kan visserligen säkert tilltala en del läsare, men jag tycker bara att det är oerhört fånigt. Jag kan bara konstatera att jag antagligen inte alls är rätt målgrupp för Rosengädda nästa! Trots att min regnkappa matchar.

Författare: Emma Hamberg
Titel: Rosengädda nästa!
Förlag: Piratförlaget

 
2 kommentarer

Publicerat av på 26 augusti, 2012 i Böcker, Rec.ex., Ungdomar, Vänskap

 

2 svar till “I ett rosa skimmer

 1. Ylva

  27 augusti, 2012 at 14:39

  Jag har inte läst den men kände liknande för Mossvikenfruar. Hennes skrivsätt passar bäst för yngre. Och Rosengädda, vad är det för namn?!

   
  • Fru E

   28 augusti, 2012 at 20:05

   Rosengädda är namnet på orten där alla hamnar till slut. Inte mer fantasifullt än att på orten växer många rosor och gäddorna nappar fint. Nej, du behöver inte läsa den här, Ylva.

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s