RSS

Lilla landslaget charmar både stor och liten

04 Sep

Pinxto är ett nystartat förlag som har som vision att med kärlek och respekt närma sig ämnen och karaktärer som saknats i bokhyllorna. Lilla landslaget är skriven av psudonymen Erik Linjeman (!) och det är lite hemligt vem eller snarare vilka detta kan vara. Förlagets egen info hänvisar till ett ”författarlag med fötterna i fotbollsmyllan”. Tyvärr är det  själva storyn jag hade önskat lite mer av…

Jag gillar själva ansatsen. Det behövs massor med bra böcker för den här åldern om ämnen som de själva är intresserade av! Det kan inte finnas för många, jag lovar. Som f d skolbibliotekarie vet jag hur stor åtgång det är på Hcf-böcker (kapitelböcker, alltså) som handlar om idrott och fantasy  (även om det har blivit mycket bättre på senare år). Det är så viktigt att kunna erbjuda nybörjarläsaren relevant litteratur, annars är risken att läsning blir något tråkigt och jobbigt.

Lilla landslaget har en enkel grundhistoria: Märta och Gustav är syskon och nyinflyttade. De bor inte alls långt ifrån Mollöstrands IP och snart har de fått många nya vänner som liksom dom älskar att spela fotboll. Men det finns ett stort problem. I stadens enda fotbollslag får bara tränarens favoriter spela. Och favoriterna är, förutom hans eget barn, de som är jätteduktiga på fotboll. Därför startar Märta och Gustav ett alldeles eget fotbollslag med sina nyfunna kompisar. Målet är att få spela i den stora fotbollstureneringen Västra cupen, men eftersom staden endast får representeras av ett lag är de tvungna att möta varandra i ett derby. Vinnaren av de två lagen kommer att få den åtråvärda platsen i Västra cupen… Jag kan tycka att det händer för lite, det är för lite dramatik! Jag hade gärna sett en twist (eller två)!

Det som jag blir alldeles såld på är i stället bilderna! Och idéen! Det är nämligen så att ”riktiga” fotbollsprofiler (Zlatan, Pia Sundhage…) dyker upp! I texten nämns de enbart med sina förnamn, men bilderna skvallrar om att det är verkliga personer som det syftas på. Och längst bak i boken kan man hitta ett register med alla nämnda fotbollsprofiler samt vilken sida de dyker upp på. En riktigt kul grej!

Min 10 -årige son W är en god läsare så för honom blev det lite för lätt läsning (å andra sidan är han fortfarande ganska bekväm i sin läsning och tycker det är skönt med lättlästa böcker). Men han gillade verkligen Lilla landslaget! Och då var det förstås fotbollstemat som lockade (just nu kan det knappast bli för mycket fotboll i hans liv…)! Men han gillade också idén med att starta ett eget lag, om tränaren var taskig. Och även om han är lyckligt lottad med fyra fantastiska tränare så har hans syster tråkigare erfarenhet så han förstår helt klart problematiken…

Kontentan blev alltså: Jag gillade, med vissa invändningar och min son gillade ännu mer.

Författare: Erik Linjeman
Titel: Lilla landslaget
Förlag: Pinxto

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 4 september, 2012 i Barn, Böcker, Rec.ex., Vänskap

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s