RSS

Författarbesök ikväll

25 Sep

Ikväll har jag haft min egen lilla uppladdning inför bokmässan och varit med dotter C och lyssnat på barn- och ungdomsförfattaren Thomas Halling på bibblan.

Thomas Halling (1962-) brukade läsa högt för sina barn när de skulle gå och lägga sig. En kväll tänkte han att han att han också skulle berätta en egen saga så han hittade på en om en bonde som hade en massa höns. Barnen gillade den jättemycket och kväll efter kväll fick han berätta den. För sitt eget minnes skulle bestämde han sig för att skriva ner den. När han gjort det la han den i byrålådan och där fick den ligga länge.

Så småningom blev Thomas Halling lärare. Klassen han undervisade i älskade att spela teater och tillsammans skrev de en pjäs som de sedan spelade upp för släkt och vänner. Efteråt kom en mamma fram och frågade T H om han, som var så duktig på att berätta, aldrig hade funderat på att skriva barnböcker. T H berättade då om berättelsen hemma i byrålådan och mamman, som arbetade på ett stort förlag, blev eld och lågor och ville genast läsa den, men T H tvekade länge. Till slut lät han sig övertalas och spänd och nervös inväntade han hennes reaktioner. Hon blev förtjust och övertalade T H att skicka in sagan till ett förlag, vilket han gjorde. Några veckor senare fick han svaret. Det blev ”Nej, tack”, men T H beslutade sig då för att skicka in det till ett annat. Någon vecka senare blev han uppringd av förlaget som gärna ville ge ut den. Berättelsen blev bilderboken Tass, tass, tass Smyg, smyg, smyg (1995, illusterad av Mimmi Tollerup Grkovic).

Han arbetade både som lärare och författare under flera år, men med hjälp av författarförbundets stipendier kunde han så småningom satsa helhjärtat på författandet. T H hämtar mycket inspiration från sin tid som lärare och från sina egna barn. Till exempel så fanns det en ”Agnes” i verkligheten som faktiskt fick ett koppel av sina föräldrar när hon fyllde år, att gå ut med morgon, middag, kväll. Klarade hon det, skulle föräldrarna köpa en hund till henne. Precis som i boken Finnes Agnes: Önskas hund (2007)!

Det var jätteroligt att höra T H berätta om sina böcker och sitt författarskap! Dessutom var han väldigt bra på att etablera kontakt med publiken som mestadels bestod av barn upp till 12-13. Han ställde frågor till oss och fick oss delaktiga på ett skickligt sätt. Nästa bokär planerad till våren 2013 och ska vara en dubbelsidig berättelse om Eddie och Vanessa som är 12 år. Från ena hållet ska man kunna läsa om Eddie, från andra om Vanessa. Alltså ungefär som han gjorde i bilderboken Det var tur/Det var synd (2005, tillsammans med Eva Eriksson), fast alltså för äldre barn. Låter spännande, tyckte både jag och C.

 
1 kommentar

Publicerat av på 25 september, 2012 i Barn, Böcker, Författare IRL

 

Ett svar till “Författarbesök ikväll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s