RSS

Läser vi böcker om 20 år?

27 Sep

Sitter nu på ett seminarium med Mathias Klang, Pelle Snickars och Jan Nolin som pratar om sociala medier och bokens framtid. Samtliga är akademiker från universitetsvärlden. Digitaliseringen av litteratur gör att alla kan skaffa sig ett eget bibliotek. Tillgängligheten gör att vår syn på boken förändras. Har vi 3000 böcker så ökar kanske vår otålighet. Fångar inte boken dig på 30 sidor så ökar risken att den aldrig blir läst. Hur förändrar det romanen? En intressant tanke är att när vi läser e- böcker lagras information om var vi slutar att läsa, var vi lägger bokmärken, när vi ger upp en bok. Hur förändrar den kunskapen litteraturen? Man kan ju tänka sig ett scenario där författaren blir väldigt styrd i sitt skrivande när förlagen skapar sig större kunskap om hur den bör vara upplagd för att hålla kvar vårt intresse. Det är ju i så fall avhängigt att det går att skönja ett mönster land alla läsare (gör det det.?).

Behovet att signalera vad vi läser i sociala medier går stick i stäv med läsplattans anonymitet där ingen ser vad du läser. Det finns en dubbelhet i detta. Och när vi visar offentligt vad vi läser kan vi också se vad våra vänner läser. Vi använder oss av rekommendationer allt mer. Leder det till att vi läser färre titlar totalt, tänker jag. Det vore synd om mångfalden minskade. Dessutom påpekar Mathias Klang att risken för manipulation ökar och tipsar oss om att gå in på amazon.com för att kolla en bok av Ben Gold…? som heter Big Farma. Där har det gått troll i recensionerna och de är tydligen jättemärkliga!

Pelle Snickars och Mathias Klang är också väldigt kritiska till litteratursynen som har präglat Litteraturutredningen som presenterades idag (över 600 s som blir tillgängliga att ladda ner senare idag). Det är inte självklart att läsandet på nätet är ytligare än andra texter. Egentligen är det ju helt tvärtom, nätet är ju i det närmaste oändligt! Och givetvis finns det djupare texter på nätet, som det finns mer lättsmälta böcker. Jag kan ärligt säga att när DDT gäller skrivande så har jag aldrig skrivit så mycket som sedan jag började blogga! Ja, det skulle vara i mellanstadiet när jag hade brevvänner från hela världen då! 🙂

Lite lustigt är det att de här tre herrarna inte själva använder någon teknik utan förblir sittandes i soffan! Lite sömniga känns dom! Jag tar med mig en del, men det var inte några rafflande nyheter de presenterade direkt.

20120927-155447.jpg

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 27 september, 2012 i Böcker, Bokmässan

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s