RSS

Inte alls den andra lik

12 Okt

Jag hade ju hoppats att Mitt liv i 23 yogaställningar av Claire Dederer skulle påminna om Eat, Pray and Love, men det gjorde den inte alls, tyvärr. Visst handlade det om yoga och ”finna meningen med livet”, men Dederers självbiografi saknade all charm Elizabeth Gilberts hade. Faktum är att den är ganska dålig. Det känns som om författaren mest skrivit den för sin egen del och hennes berättelse saknar värde för mig som läsare. Att det är tufft att vara småbarnsförälder, visst men Claire Dederer tycks ändå ha rätt mycket egentid att ägna åt exempelvis yogan. Dessutom bor hon i ett fint hus i en trygg del av Seattle och fastän hon retar sig på allt som är så typiskt ”vänsterliberal, vit medelklass” så är hon i allra högsta grad en del av den. Faktum är att när hon nämner detta tredje gången på ungefär femton sidor så blir jag lite trött. Tyckte hon att den ”lajnen” var så himla lyckad att hon inte kunde låta bli? Eller är texten bara dåligt korrekturläst? Dessutom har jag lite svårt för det där kvasiintellektuella passagerna om vad yoga innebär. Jag är helt enkelt inte så intresserad. Och just det är väl mitt största problem med Mitt liv i 23 yogaställningar – den engagerar inte. Jag ska inte döma någon, men kan inte låta bli att förundras över den hang up C.D. har över sin barndom. Visst är det en märklig familjekonstellation kan tyckas, med föräldrar som fortsätter att vara gifta trots att de lever i andra förhållanden och inte bor ihop och jag förstår att det kan vara förvirrande för ett litet barn. Men herregud, det finns värre trauman! Kom över det och gå vidare, människa!

Den stora behållningen får jag ändå säga är det behändiga, überpraktiska excess-formatet! Jag har haft med mig den här jämförelse vis pyttelilla boken (se bilden nedan) överallt! Den har varit mitt sällskap på tåget, i pauserna under fotbollsmatcher, på lunchen på jobbet…

Den tar ju ingen plats! Sidorna är verkligen rispapperstunna, ungefär som i en psalmbok, men verkar ändå väldigt tåliga. Till skillnad från pocket så ligger den dessutom stilla när man läser och det är vansinnigt praktiskt när man käkar samtidigt. Båda händerna är fria!

Min enda invändning är priset (93 kr på adlibris) som ligger högre än pocket. Det gör nog att många tyvärr inte ens provar utan väljer den billigare pocketvarianten i stället. Själv tänker jag genast på hur många böcker jag kan packa ner till nästa resa utan att det tar så mycket plats (eller väger så tungt), om jag väljer excess! Helt klart något för oss som lider av rädslan att stå uta böcker under resan, särskilt om man vägrar att läsa elektroniskt.

Bokmoster har också läst och bloggat om boken (men i vanligt format)!

Författare: Claire Dederer
Titel: Mitt liv i 23 yogaställningar
Förlag: Excess

 
5 kommentarer

Publicerat av på 12 oktober, 2012 i Böcker, Biografier

 

5 svar till “Inte alls den andra lik

 1. Katharina Törnqvist

  12 oktober, 2012 at 23:04

  Tack frö en god recension. Jag läste boken som ebok och väntade mig mycket mer av den än vad den gav. Blev förvånad över att hon är så skojfrisk och pratar ner yogan som konstig samtidigt som hon hänger sig den. Låter som om hon tror att läsaren anklagar henne för något och att hon måste försvara sig. Intressant att höra om det nya bokformatet. Själv är jag väldigt skeptisk och har lite svårt att se fördelarna.

   
  • Fru E

   14 oktober, 2012 at 12:57

   Intressant att höra hur både du och Bokmoster fastnat på helt andra saker än jag! Appropå formatet, eftersom du läser e-böcker så kanske det inte är något för dig, men jag tror att det kan vara ett gott alternativ för en som endast läser böcker i pappersform, särskilt på resor. Man kan ha med sig MÅNGA böcker utan att de tar någon plats och det är väl ett skäl gott som något? 😉

    
 2. Bokmoster

  13 oktober, 2012 at 13:23

  För mycket självbiografi och för lite yoga för mig. Tycker också mycket om excess-formatet, men visst är det synd med det högre priset.

   
  • Fru E

   14 oktober, 2012 at 12:58

   Jag tyckte nästan tvärtom (men tycker samtidigt att man ska fundera först om det finns något allmänintresse innan man skriver sin självbiografi…)!

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s