RSS

New Yorks gudar

07 Nov

Omslagsbild: New Yorks gudarÅr 1845 drabbades New York av en stor explosion då ett oljelager som sattes i brand orsakade flera svårsläckta bränder runt om i staden. I detta kaos som blev börjar romanen New Yorks gudar, skriven av en författare som heter Lyndsay Faye. Hon har skrivit flera romaner, men slagit igenom internationellt med denna, som också är den första att översättas till svenska.

Huvudpersonen Timothy Wilde arbetar som bartender i sin källarbar. Hans mål är att spara ihop så mycket pengar att han kan be prästdottern Mercy Underhill om hennes hand. Alla besparingar finns gömda i madrassen hemma och när staden börjar brinna går alla planer om intet. I ett desperat försök att rädda sina pengar undan elden skadas han svårt och en fjärdedel av ansiktet blir svårt brännskadat. Dessutom förlorar han sin bar i lågorna.

Lösningen till fortsatt försörjnning blir att tacka ja till hans brors erbjudande om att bli en ”kopparstjärna”. New Yorks (eller Gotham som staden också kallades) första poliskår ska bildas eftersom man måste börja hålla ordning på invånarna som blir allt fler när de irländska immigranterna överger Irland där potatisskörden slagit fel och lett till massvält. Irländarna ses inte med blida ögon av den protestantiska majoriteten i staden och motsättningarna bubblar under ytan. Mitt i allt detta stöter Timothy Wilde på en flicka i en blodig nattsärk en kväll då han patrullerar sitt område. Flickan visar sig vara en barnprostituerad som rymt från en välkänd bordell i staden. Samma bordell som Timothys bror brukar frekventera och vars innehavare är en viktig finansiär till broderns politiska karriär som ledare för Demokraterna. Flickan är svårt chockad och innan hon svimmar av viskar hon ”De sliter honom i stycken.”  När man väl hittar pojken som hon pratar om är han brutalt mördad och kroppen skändad. Han är den förste i raden av barnamord som Timothy Wilde sätts att utreda, under största diskretion.

Om man som jag har en rejäl crush på New York och är omåttligt förtjust i att läsa litteratur som utspelar sig här så får man verkligen sitt lysmäte. Lindsay Faye tycks ha gjort grundlig research om stadens historia och verkar ha koll på faktan. Bara det gör den här romanen oerhört läsvärd, tycker jag. Timothy Wilde är en intressant karaktär och har ett tragisk förflutet som komplicerar förhållandet till brodern avsevärt. Här finns defintivt mer att utforska, men så är också New Yorks gudar den första delen i en planerad serie. Det är en mycket välskriven deckare och själva intrigen är intrikat. Som läsare har man till sist ingen aning om vem som är den skyldige till de bestialiska barnmord som inträffar runt om i staden. Trots detta  är min största behållning att läsa om New Yorks historia, inte att lista ut vem den skyldige är. Jag tycker att den är lite ojämn som deckare. Bitvis svävar författaren ut lite och spänningen avtar, men mot slutet blir den desto mer rafflande. Och hon har koll på språket Lindsay Faye! Det är en mycket välskriven deckare och språkligt sett sticker den definitivt ut bland andra. Jag ser fram emot en fortsättning!

Författare: Lindsay Faye
Titel: New Yorks gudar’
Förlag: Norstedts

 
6 kommentarer

Publicerat av på 7 november, 2012 i Böcker, Deckare, Rec.ex.

 

6 svar till “New Yorks gudar

 1. Maria

  9 november, 2012 at 22:04

  Låter som en bok för mig. Hoppas den kommer i pocket, annars får det bli biblioteket.

   
  • Fru E

   9 november, 2012 at 23:35

   Bibliotek är bra, säger bibliotekarien! 🙂

    
 2. bokenhanna

  10 november, 2012 at 10:06

  Låter verkligen bra! Jag har taggat dig i en utmaning, kika in hos mig vetja. 🙂

   
  • Fru E

   10 november, 2012 at 22:22

   Låter spännande, måste absolut besöka dig! 🙂

    
 3. Annette Bibliotekskatten

  20 december, 2012 at 18:14

  Åh, den här har hamnat en bit ner i min hög, kanske läge att plocka fram den nu till ledigheten?

   
  • Fru E

   20 december, 2012 at 18:17

   Tycker jag absolut att du ska! Definitivt en bra berättelse!

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s