RSS

Den stulna romanen

21 Nov

Det var min tur att välja bok till kvällens bokcirkel och jag hade valt Den stulna romanen av Nawal el Saadawi. Ända sen jag hörde henne på bokmässan för ett par år sen har jag varit nyfiken på hennes författarskap. Så otroligt karismatisk, så väldigt modig och frispråkig men så har hon ju också varit bannlyst i hemlandet Egypten och suttit fängslad. När jag läser Den stulna romanen är det inte svårt att se vad som upprört regimen så. Det svämmar över av regimkritik och boken är snarare en politisk pamflett än en roman. Personerna i boken framställs nästan som karikatyrer och vi får inte tränga in i någon av dem på djupet. Själva storyn känns sekundär, det är inte den författaren vill berätta för oss utan hon vill tala med oss om strukturellt våld och manlig maktutövning. Dessutom säger hon en massa om hur sårbart ett samhälle som är byggt på auktoriteter är. Det är inte lätt att vara en samhällsmedborgare som kastas mellan olika direktiv varje vecka. Och det är lätt att göra fel och bli straffad för det. Bäst är nog kapitlen där Nawal el Saadawi visar på hur alla tre religioner – kristendomen, judendomen och islam – faktiskt ger mannen fria tyglar till att härska över kvinnan. Heder är manligt, skam är kvinnligt. Och som fadern till bokens huvudperson Bodour säger:

”En flickas heder är som en tändsticka. Den brinner bara en enda gång. En gång. Har du förstått?

Men att våldta halta gatupojkar ses bara som att mannen tar sig sin rätt. Mitt i allt detta är bokens huvudpersoner medlemmar av samhällseliten och framstående journalister och skribenter vid universitetet. På fritiden ägnar de sig gärna åt golf eller ligger på soffan hos psykiatern och pratar om sina ynkliga liv. Det är inte svårt att bli förbannad och upprörd över sakernas tillstånd och dubbelmoralen som råder.

Oerhört intressant, inte helt lättläst då texten hoppar mellan tid och berättarperspektiv. Bodours romangestalt och alter ego dyker upp och dröm och verklighet blandas om vartannat. Men det underliggande ger mer att fundera över än själva intrigen så ett tips är att fokusera på det i stället på att försöka hänga med i alla svängar. Betyget blev mellan 2 och 8 poäng. Jag gav den en femma.

Författare: Nawal el Saadawi
Titel: Den stulna romanen
Förlag: Ordfront

 
1 kommentar

Publicerat av på 21 november, 2012 i Afrika, Övergrepp, Bokcirkel

 

Ett svar till “Den stulna romanen

  1. mimmimarie

    22 november, 2012 at 06:29

    Jag är nyfiken på den här boken men har inte kommit till skott än.

     

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s