RSS

Många trådar i deckarhärvan

08 Dec

Omslagsbild: SpringflodenCilla & Rolf Börjlind – Nästa svenska deckarunder? Lika bra som Kepler?

Springfloden haussades rejält inför utgivningen, men jag är inte riktigt övertygad. Visst är det spännande, men bitvis också ganska rörigt. Det känns som om författarna har så många idéer de vill gå vidare med intrigen känns överbelastad. De hade gott och väl kunnat spara lite stoft till kommande deckare…

Öppningsscenen är magnifik! En gravid kvinna står nerdrogad, begravd i sanden på ön Nordkoster. Hon kan inte röra sig, men är fullt medveten om vad som händer. En stor springflod* är på väg in och en kort stund senare dränks kvinnan i vattenmassorna. Fruktansvärt otäckt!

Tjugo år senare får Olivia Rönning en studieuppgift vid Polishögskolan i Stockholm. De ska välja ett så kallat cold case och skriva hur man kunde gjort utredningen annorlunda med hjälp av dagens tekniska kunskap. Hon väljer ett mord på Nordkoster som aldrig löstes av det skäl att det var hennes pappas sista jobb som polis innan han hastigt avled.

Samtidigt begås flera brutala misshandelsbrott mot hemlösa i Stockholm. Misshandeln filmas samtidigt och dyker kort därefter upp på en internetsajt. Dessutom återvänder en man från sin exil i Puerto Rico och gör en käns företagsledare mycket nervös.

Springfloden är den första boken i en planerad serie. Fastän jag inte är überförtjust så kommer jag garanterat att läsa uppföljaren. Jag är helt övertygad om att paret Börjlind kan så mycket bättre än det här! (Älska tv-serien Graven! som de skrivit manuset till!) Tomas Bolme gör som vanligt ett gott arbete med inläsningen.

Många har bloggat om Springfloden, bland andra Calliope som blev positivt överraskad och Bokbiten som hade språkliga invändningar.

Då månen, solen och jorden befinner sig på ungefär samma linje vid måne och fullmåne förstärker solens och månens tidvattenkrafter varandra och tidvattenhöjden blir större än genomsnittet. Sv. Wikipedia

Författare: Cilla & Rolf Börjlind
Titel: Springfloden
Uppläsare: Tomas Bolme
Förlag: Norstedts

 
3 kommentarer

Publicerat av på 8 december, 2012 i Debutant, Deckare, Ljudbok

 

3 svar till “Många trådar i deckarhärvan

 1. Monika

  9 december, 2012 at 08:47

  Den där boken står på min önskelista. Fortfarande 🙂 Jag är riktigt nyfiken på den.

   
  • fruesbocker

   14 december, 2012 at 20:35

   Kanske en julklapp?

    
   • Monika

    17 december, 2012 at 11:38

    Nja, den listan är överfull och överlämnad. Den finns ju som e-bok så kanske lånar jag den 🙂

     

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s