RSS

Spänning, romantik och ett ödesdigert val

06 Jan

Divergent Oj så spännande! Divergent grep tag i mig direkt! Dedikationen var den vackraste på länge, lyssna bara:Till min mamma som gav mig ögonblicket när Beatrice inser hur stark hennes mamma är och undrar hur hon kan ha missat det under så lång tid. Och så tar en makalös berättelse fart!
Beatrice, eller Tris som hon senare väljer att kalla sig, är Katniss från Hungerspelens tvillingsyster. Det finns många likheter dem emellan, men tillräckligt många olikheter för att inte vara ett plagiat. Divergent utspelar sig i en framtid. Staden Chicago har delats in i olika falanger utifrån vilka av människans värsta egenskaper som ledde fram till det kaos som tidigare rådde i världen med krig, svält och förstörelse. Syskonen Beatrice och Caleb växer upp bland De osjälviska som tror att svaret på världens problem främst ligger i människornas själviskhet. Inför deras 16-årsdag ska de genomgå en test för att se i vilken falang de hör hemma. Blir det någon annan än deras egna så skiljs de alltid ifrån sin familj och andra från samma falang. När Beatrice gör sitt test blir svaret något oväntat och förbryllar testfunktionären ordentligt. Beatrice själv är mest orolig för att göra sina älskade föräldrar besvikna eftersom hon känner en dragning till en helt annan falang än sin egna.
När så dagen kommer visar det sig att inte bara Beatrice gör ett oväntat val som överraskar dem alla. Därefter inleds initieringsfasen som alla 16-åringar måste både överleva och inte komma bland de sämsta. Beatrice blir kaxiga Tris som måste kämpa mot sina medkandidater för att få en plats i falangen. Det värsta vore att sluta som falanglös och vara tvungen att leva på andras allmosor och för evigt vara utestängd från den gemenskap som falangen erbjuder. Under tävlingarna kommer hon allt närmare hennes instruktör Four som både skrämmer och fascinerar henne. Vem är han egentligen? Är han vän eller fiende? Vågar hon lita på honom? Allt ställs på sin spets när hela samhället hotas av mäktiga krafter och Tris måste plocka fram sin styrka för att kunna rädda dem hon älskar.

Det är sjuuuukt spännande och helt omöjligt att sluta läsa! Snälla, översätt del två pronto!! Jag vill inte alls vänta till i höst när uppföljaren Insurgent planeras ges ut! Jag gillar att man vet att det kommer att bli en trilogi redan från början. Dels gläds jag åt en fortsättning, dels blir jag tacksam över att det inte blir en evighetslång serie som till sist bara kommer att göra mig uttråkad. Och behöver jag säga att det här kommer att bli en fantastisk film? Jag kan se alla människor och händelseförloppet framför mig är jag läser, allt är så målande beskrivet. Dessutom tycker jag att det är en intelligent påhittad intrig. Fantastisk på många sätt förstås, men ändå på något vis helt logisk. Betänk då att författaren Veronica Roth är född 1988! Det är nästan otroligt.

Författare: Veronica Roth
Titel: Divergent
Förlag: Modernista

 

13 svar till “Spänning, romantik och ett ödesdigert val

 1. Monika

  7 januari, 2013 at 06:51

  Då får man väl kolla in den här boken då 🙂

   
  • Fru E

   7 januari, 2013 at 20:07

   Ja, Monika, gör det! 🙂

    
 2. boktok73

  7 januari, 2013 at 19:10

  Det visste jag inte, att författaren är så ung! Boken var jättebra tyckte jag med, överväger att läsa del två på engelska för att inte behöva vänta.

   
  • Fru E

   7 januari, 2013 at 20:10

   Nej, visst är det lite smått otroligt? Tro mig, jag har också tänkt tanken att läsa den på engelska istället, för att slippa vänta, men nu har min dotter C också blivit helt tokkär i Divergent så jag måste ju ändå fixa den på svenska till henne. 🙂 Det retade mig när jag såg den på tyska på en bokhandel i Frankfurt häromdagen… Måste vi verkligen vänta till hösten på den svenska översättningen? :0

    
   • boktok73

    7 januari, 2013 at 20:59

    Precis! Tänk om vi skulle översätta den själva…!

     
   • Fru E

    9 januari, 2013 at 19:56

    Gör det du så lovar jag att läsa! 😉

     
 3. Annette Bibliotekskatten

  17 januari, 2013 at 13:45

  Bra, eller hur?

   
 4. Annette Bibliotekskatten

  17 januari, 2013 at 13:46

  Ojdå, gick lite snabbt där! Skulle fortsätta med att det här ju ngt att sätt i händerna på de som inte hittar något efter Hungerspelen.

   
  • Fru E

   17 januari, 2013 at 15:55

   Absolut, Annette! Ofta hör man att ”boken är skriven i samma anda som…” men det är sällan de är lika bra. Divergent tycker jag faktiskt är i stil med Hungerspelen!

    
 5. Översätt böcker

  23 januari, 2013 at 16:14

  Ja det vore kul om dom kunde översätta del två 🙂

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s