RSS

En story som känns alltför bekant

03 Feb

glasbarnen-FramsidaJag ÄLSKAR Kristina Ohlssons deckare om duon Fredrika Bergman och Alex Recht och det ska bli underbart att läsa hennes kommande bok, Davidsstjärnor, som kommer i april. Men hennes första barn- och ungdomsbok, Glasbarnen, blev jag faktiskt lite besviken på.

Kristina Ohlsson har definitivt drivet i språket men det är intrigen som känns utnött och använd så många gånger förr: Billie och hennes mamma flyttar ut på landet efter att Billies pappa dött. Livet är inte särskilt kul längre och att bo i ett gammalt sunkigt hus utan sina vänner i närheten, känns blä. Billie vill inget hellre än att de flyttar tillbaka till Kristianstad. Inte blir det bättre av det är något skumt med huset de köpt . Det börjar med att Billie hittar ett avtryck av en liten hand i dammet på ett bord. Sedan börjar taklampan i vardagsrummet att svänga till synes utan yttre påverkan. Vad är det som händer? Och på biblioteket träffar Billie en gammal tant som var säker på att det aldrig skulle flytta in någon ny familj efter att den gamla försvann, vilket förstås väcker Billies nyfikenhet. Vad menade hon egentligen med det? Ganska väntat dyker också en kille upp, Aladdin, som har turkiska föräldrar och som bor på en husbåt om somrarna. Han är villig att hjälpa Billie att ta reda på husets gåta, nu när Billies mamma mest blir arg över Billies ”fantasier”.

Inte så lite påminner Glasbarnen om Ingeli Angerborns För alltid…  med den skillnaden att den förra är mycket bättre. Jag blir inte skrämd, jag blir inte förvånad. Kanhända funkar Glasbarnen bättre på mindre luttrade läsare? Jag ska ge den till sonen W, 10 år och undersöka saken. Själv kommer jag att hålla mig till Kristina Ohlssons deckare för vuxna framöver.

Bloggare som inte alls tycker likadant som jag: Bokgalleriet, Bibliotekskatten och Bläddra! Bläddra!

Författare: Kristina Ohlsson
Titel: Glasbarnen
Förlag: Lilla Piratförlaget

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 3 februari, 2013 i Barn, Böcker, Rec.ex., Spänning, Ungdomar, Vänskap

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s