RSS

#Englander: Novell nr 2

24 Mar

Nr 2 i Nathan Englanders novellsamling Vad vi pratar om när vi pratar om Anne Frank heter Systerkullarna. Den sticker ut lite bland de andra novellerna, tycker jag. Den spänner över lång tid 1973-2011, jämfört med de andra novellerna som mer skildrar en sitaution eller ett kortare skeende. Tina i bokcirkeln uttryckte det så bra när hon skrev att Englander verkligen lyckas få med både ett makro- och ett mikroperspektiv i novellen och visar skickligt hur storpolitiken får konsekvenser för den lilla människan, i det här fallet Rena och hennes närmaste granne Yehudit. Systerkullarna börjar med att Rena och hennes familj bygger ett hus på en kulle. I dalen finns araberna och när kriget utbryter blir de kvinnorna ensamma kvar. Varje dag tillbringar Rena långa stunder sittandes med geväret vid sin sida, ivrigt spanande nedåt vägen för att se om araberna kommer anfalla henne eller inte. Likaså gör Yehudit som också har sin nyfödda dotter Aheret hos sig. En natt får Aheret hög feber och Yehudit beger sig till Rena i hopp om att hon kan få hjälp med flickan. I sin förtvivlan ber hon till Gud och lovar Rena att bara flickan överlever så ska hon skänka dottern till Rena. Aheret tillfrisknar och de kommer överens om att Aheret ska fortsätta bo hos sin mamma tills Rena kräver henne. Rena har till en början inga planer på att kräva tillbaka Aheret, men krig och förluster gör Rena hård och bitter. I rädsla för att bli helt ensam kvar går hon till domstol för att kräva tillbaka Aheret.

Jag tänker inte så lite på Bertold Brechts pjäs Den kaukasiska kritcirkeln där det också finns två kvinnor som båda säger sig vara flickans mor. Där löser domstolen frågan genom att rita upp en cirkel på marken och placera flickan där i och sen uppmanas kvinnorna att dra i flickan åt varsitt håll. Den som drar mest och får över flickan till sig vinner. Den ena kvinnan förbereder sig att dra så hårt hon kan, men den andra kvinnan ger upp självmant eftersom hon inte vill göra illa flickan. Den kvinnan är den sanna modern, beslutar domstolen, eftersom en riktig mor aldrig skulle skada sitt eget barn. I den här novellen argumenterar Rena sig fram till sin rätt moderskapet på ett ytterst skickligt sätt. Samtidigt som hon (eller kanske snarare författaren) lyckas visa hur irrationellt vi agerar när det kommer till religiösa myter och påbud.

Det finns också ett träd i berättelsen som Rena förtvivlat försöker hugga ner eftersom det står på hennes tomt och nu skymmer sikten nedåt dalen. Men hur Rena än hugger och hugger, så står trädet orubbligt kvar. Jag tolkar det som en symbol över att hur israelerna än försöker göra Palestina till sitt, så finns det gamla (arabiska) landet kvar och det är inte så lätt att göra sig av med sånt som slagit rot. Tydligt är i alla fall att Nathan Englander visar att de israeliska bosättningarna är en mycket komplex fråga.

 
6 kommentarer

Publicerat av på 24 mars, 2013 i Mellanöstern, Noveller

 

6 svar till “#Englander: Novell nr 2

 1. Lottens Bokblogg

  24 mars, 2013 at 20:36

  Bra beskrivet!
  Det finns ju i bibeln en berättelse om hur Salomo avgör vem som är den riktiga mamman till en pojke, och den går ut på samma sak som Brechts pjäs.

   
  • Fru E

   25 mars, 2013 at 20:45

   Aha, det visste jag inte, men jag tänker att det är ett tema som säkert återfinns på fler ställen. Kul att få lära sig något nytt, tack! 🙂

    
 2. ochdagarnagar

  24 mars, 2013 at 22:30

  Tack för din fina text!

   
  • Fru E

   25 mars, 2013 at 20:47

   TACK för dina fina ord och TACK för att du och Erika ordnade detta! Jag har en till novellsamling som jag är nyfiken på, Junot Diaz. Kanske något att cirkla om? 🙂

    
 3. Erika

  25 mars, 2013 at 07:59

  Intressant att läsa din text. Bra skrivet!!

   
  • Fru E

   25 mars, 2013 at 20:48

   Tack, Erika. Nu ska jag kika runt på era bloggar och se om ni har skrivit något om novell nr 2.

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s