RSS

#Englander: Novell nr 4

01 Apr

Den fjärde novellen i Vad vi pratar om när vi pratar om Anne Frank heter Peep Show. Det var den första novellen som jag tyckte var riktigt kul och där Nathan Englanders humor kom fram. Vi får möta Allen Fein som är på väg hem till sin gravida hustru då han går förbi en sexklubb och lockas av erbjudandet att få kika på kvinnor genom luckor för 25 cent. Han vet att det är fel och att han inte borde, men förväntningarna när han sätter sig i sitt bås är höga. Den första titten på nakna och halvnakna kvinnor gör honom skamligt upphetsad och när luckan stängs är han långt ifrån tillfredsställd. Han lägger raskt i ett nytt mynt, men när luckan öppnas den här gången så är kvinnorna borta och istället sitter rabbinerna han för länge sen vänt ryggen åt när Ari Feinberg blev Allen Fein. Det blir en hetsig diskussion om judendomen där Allen Fein försöker hävda sin rätt till självbestämmande och förklara att hans beslut att lämna det judiska livet är noga övertänkt:

”Jag är inte sjuk! skriker Allen. Och jag kastade inte bort något! Ni vill ha sanning och rättvisa, och allt ska passa in i religionen. Men vissa saker passar inte in. De är varken rätt eller fel. Bara naturliga.”

Jag tyckte mycket om Peep Show, både hur Allen Fein brottades med sveket mot hustrun och hur han tacklade rabbinerna efter att först ha skämts över att ha ertappats med något så skamligt. Kanske är det den novell där läsaren kommer Nathan Englander närmast, till och med?

 

2 svar till “#Englander: Novell nr 4

 1. ochdagarnagar

  1 april, 2013 at 15:42

  Jag tänkte också på att den kändes mycket personlig. I intervjuer så berättar han att han inte längre ser sig som troende och jag kan tänka mig att det inte är ett lätt steg att ta om man uppfostrats ortodoxt.

   
  • Fru E

   1 april, 2013 at 15:50

   Säkert inte. Han har säkert fått liknande reaktioner som Allen Fein också.

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s