RSS

När är det ok att ge upp en bok egentligen?

12 Maj

På Litteraturkvalsters fina blogg pågår just nu en diskussion om när det är ok att sluta läsa en bok som man inte tycker verkar bra. Med tanke på hur många olästa böcker som finns därute och som vi aldrig kommer att hinna läsa under en livstid, borde ju det självklara svaret vara med en gång när man märker att man inte kommer någon vart eller till och med drar sig för att läsa. Men livet är ju sällan så enkelt och det finns inget enkelt svar i den här fråga heller.

För tänk om det är så att boken blir en riktigt fin läsupplevelse så småningom, en bok som man blir glad över att man aldrig gav upp? Det händer mig ganska ofta att det är lite trögt i början och sen tar det sig. Sist det hände, var det med På flykt från en sorgebud. Första 200 sidorna var svårlästa. Jag läste om vissa sidor flera gånger för att mina tankar sprang iväg på annat håll. Men sen, plötsligt! Jag blev fast! Och nu är jag jättetacksam mot mig själv och min envishet för den här romanen skulle jag inte vilja ha oläst. Det finns så mycket att fundera på från den.

Vanligtvis brukar jag följa 50 sidors-regeln, det vill säga: Om en bok inte har lyckats fånga mitt intresse på femtio sidor så ger jag upp. Det är inte alltid säkert att det är ett livslångt avsked. Det händer att jag försöker vid ett annat tillfälle igen. Ibland är det inte bokens fel utan tidpunkten eller humöret. Det gäller särskilt om någon boktipsarauktoritet* i mitt liv har hyllat den eller om den är skriven av en författare vars texter jag brukar gilla. Men det finns vissa undantag från den här principen.

1. Det är ett recensionsex. Jag tycker att om jag har skrivit till förlaget och bett att få boken så är jag också skyldig förlaget att läsa ut den. Hur dålig jag än tycker den är. Jag vill vara säker på att det inte är en bok som jag tycker om, innan jag uttrycker mig negativt om ett recex och eftersom det händer att jag ändrar uppfattning om jag fortsätter läsa. Likaså tycker jag att det gäller om jag tackar ja till ett recensionsex som en författare (eller förlag för all del) frågar om jag vill ha. Eventuella invändingar eller brasklappar får jag lämna innan jag tackar ja, i så fall. Däremot om boken kommer till mig ändå, utan att jag bett om det så gäller 50-sidors regeln igen.

2. Det är en bok i en serie som jag inte vill ge upp. Ibland, ja till och med ganska ofta, händer det att vissa böcker i en serie inte är så bra som de andra. Jag tänker mest på deckarserier nu för det är sällan jag läser andra serier. Ett gott exempel på detta är Viveca Stens Sandhamnsdeckare där I natt är du död är den fjärde i serien, som höll på att bli min sista. Där räddade Katarina Ewerlöfs fina uppläsning ljudboken från att bli avstängd för gott och det var jag glad över när jag läste den senaste, I stundens hetta, som jag tyckte var betydligt bättre. Och samma sak gäller faktiskt Louise Pennys deckare om samhället Three Pines, men där var det bok två i serien, Nådastöt, som var seg och konstig, men där oklarheternas dimma skingrades i uppföljaren Den grymmaste månaden.

3. Det är en bokcirkelbok. Jag är med i två stycken bokcirklar just nu. En är privat och en håller jag själv i på biblioteket där jag jobbar. Bokcirkelsamtalet bygger till viss del på att deltagarna har läst boken vi ska diskutera och jag gör verkligen mitt yttersta för att läsa ut även en skitdålig bok. 50 sidor är helt enkelt för lite när det gäller bokcirkelböcker, tycker jag. Åtminstone hälften vill jag ha läst för att ändå kunna diskutera varför jag inte läste ut. Det hör till god ton att verkligen försöka ta sig igenom den, tycker jag.

Detta är mitt svar på frågan När är det ok att ge upp en bok egentligen? Håller du med? Eller tycker du att jag har helt förkastliga principer? Är du mer radikal och slutar läsa ganska omgående? Eller tvärtom, anser du det en dödssynd att släppa taget om en bok innan den är utläst?

*kan vara alltfrån vänner, kollegor, #boblmaf eller kulturjournalister.

 
7 kommentarer

Publicerat av på 12 maj, 2013 i Diskussioner

 

7 svar till “När är det ok att ge upp en bok egentligen?

 1. Books ABC - bokenhanna

  12 maj, 2013 at 20:44

  Låter som OK principer! Jag la nyss bort Jellicoe Road efter 100 sidor, då tyckte jag att jag hade gjort mitt. Jag tycker nog att det är OK att lägga bort ett rec.ex (även om man bett om det) efter 50 sidor eller så, om boken inte motsvarar ens förväntningar och om man ändå recenserar boken (elller recenserar kanske man inte gör om man inte läst ut den, men ändå beskriver vad det var man inte gillade).

   
  • Fru E

   13 maj, 2013 at 21:53

   Det är alltid intressant att läsa varför någon inte gillade en viss bok. Ibland faktiskt mer intressant än hyllningar.

    
 2. litteraturkvalster

  13 maj, 2013 at 12:33

  Jag tog aldrig upp recensionsexemplar och dyl. i mitt inlägg så jag får passa på att förtydliga mig här. 🙂 Jo, jag hade nog haft svårare att lägga ifrån mig ett rec.ex. men om boken, mot all förmodan, är så extremt dålig så hade jag inte haft problem att sluta. Det är ju ett betyg i sig. Men visst jag kämpar mer med en rec.bok än en från biblioteket till exempelvis. På samma sätt som en köpt bok smärtar mer att lägga ifrån sig än en lånad. En bokcirkelbok har jag dock inte problem att lägga ifrån mig.

   
  • Fru E

   13 maj, 2013 at 21:56

   När det gäller bokcirkelböcker så kanske jag ska förtydliga mig. I min privata så köper vi in ett ex av den pocketbok vi har valt (turas om att välja) så någon har ju alltså köpt en bok till mig. Men det har hänt att jag inte lyckats ta mig igenom vissa, trots tappra försök, det ska erkännas…

    
   • litteraturkvalster

    13 maj, 2013 at 22:00

    Aha, ja då förstår jag att man känner sig mer manad att läsa ut den.

     
 3. Smutstiteln

  13 maj, 2013 at 17:46

  Håller verkligen med om att det inte är lika ok att ge upp på recensionsexemplar och bokcirkelböcker av just de orsaker som du nämner. Annars är jag ganska inkonsekvent när det kommer till när jag ger upp böcker. Håller mig inte till någon x antal sidor regel utan ger upp boken när a) jag verkligen blir arg på berättelsen/karaktärerna (för att det är så uppenbart dåligt), b) känner absolut ingenting för varken historien eller personerna, för jag vill inte lägga min energi på kultur som tar tid från bra upplevelser.

   
  • Fru E

   13 maj, 2013 at 21:58

   Det är nog klokt att vara rationell också och ge upp när det känns rätt i magen. Det finns ju så många olästa böcker som väntar!

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s