RSS

Till Jacobs försvar

15 Maj

9789175130156-215x314(Detta är andra gången jag skriver detta inlägg! *grrr* Rackarns wordpress som brukar autospara!)

Till Jacobs försvar av William Landay beskrivs som en ”rättegångsthriller” och det låter ju urtråkigt. Men låt dig för allt i världen inte bedras! Det här är en roman som självaste Kingen utnämnde till en av de bästa kriminalromaner på länge! Så vad du än gör, missa inte att läsa!

Jag får faktiskt lite Vi måste prata om Kevin -vibbar av Till Jacobs försvar. Berättarrösten tillhör en pappa, Andy Barber, som arbetar som åklagare och bor med sin fru och son i en lugn villaförort till Boston. Livet går planenligt, kan man säga. Andy Barber är lyckligt gift med Laurie och sonen Jacob är 14 år och lika introvert och självupptagen som vilken tonårsgrabb som helst. Eller är han inte det?

När en klasskompis till jacob hittas död i en park, knivhuggen till döds av en okänd gärningsman, är det Andy som får hand om utredningen. Direkt faller hans misstankar på en känd pedofil som bor i området, men förhör med honom ger ingenting. Mannen nekar till att ha något att göra med mordet. Ändå har Andy en känsla av att han är rätt ute med sina misstankar. Vad han inte vet är att polisen även hittat ett fingeravtryck på en blodig knapp på offrets jacka. Förhör med skolelever väcker misstankar om att Jacob kan vara  inblandad och när hans bäste kompis postar ett inlägg på Jacobs facebooksida som pekar ut Jacob som mördaren, får Andy lämna fallet och Jacob häktas. I väntan på rättegången släpps han fri mot borgen och både Andy och Laurie är fast övertygade om att polisen ska inse sitt misstag. Men ju längre tiden går, ju starkare blir misstankarna mot Jacob och till slut sätter tvivlets fasor in hos Andy och Laurie. Vem är deras son egentligen? Känner de ens honom, på riktigt? Dessutom blir de förstås paria och vännerna vänder dem ryggen. Ingen vet vad de ska tro, men, gud förbjude, tänk om de umgås med föräldrar till en mördare? För inte kan väl normala människor få en sån son? Det måste ju vara nåt fel på hela familjen!

Det är krypande obehagligt och man har ingen aning om hur det ska gå. Det är en viss transportsträcka innan berättelsen riktigt griper tag i mig och jag tycker därför att den är lite för lång (448 sidor). Vissa partier om Jacobs kriminelle farfar hade kunnat skalats ner och det finns en del upprepningar, t ex Andys tics att hela tiden påtala att Laurie inte längre är den sprudlande glada collegestudent han en gång blev så kär i. Men ändå! Det är en sån väldans bra story – det går inte att läsa oberörd! Och den tar upp mängder av etiska dilemman att fundera över och jag hade så många tankar att jag bara var tvungen att återberätta allt för Herr E när jag läst klart. Jag behövde få diskutera den, inte minst slutet som verkligen, verkligen var tankeväckande! Läs, läs, LÄS!

William Landay, förresten! Kul att återse honom på svenska! Läste hans uppmärksammade debutroman, Den röda dörren, när den kom och minns att den var läskig! Nån annan som läst? Jag fick den som läsex när jag jobbade extra i en bokhandel och har den ståendes i bokhyllan. Lite roligt att stöta på honom igen nu.

Författare: William Landay
Titel: Till Jacobs försvar
Förlag: Bra Böcker

 

7 svar till “Till Jacobs försvar

 1. Ylva

  17 maj, 2013 at 11:15

  Tycker du att jag som inte gillar deckare ska läsa den? Vi måste prata om Kevin är en av de bästa böcker jag läst så om den påminner om den är det ju fantastiskt.

   
  • Fru E

   22 maj, 2013 at 21:42

   Ja, Ylva, det tycker jag faktiskt. Det här är inte alls nån deckare. Mer en spännande roman.

    
 2. Mia Eggimann

  18 maj, 2013 at 08:25

  Ja men det där tycker jag låter toppen, får nog lägga den på min önskelista
  Mia

   
  • Fru E

   22 maj, 2013 at 21:42

   Tycker jag absolut att du ska, Mia! 🙂

    
 3. Klok som en bok:-)

  28 maj, 2013 at 20:26

  Ska genast reservera den på bibblan!

   
  • Fru E

   28 maj, 2013 at 20:45

   Vad kul! Hoppas att du ska gilla! 🙂

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s