RSS

Läslust och sug efter mer!

04 Jul

deskandallösaSimona Ahrnstedt har gjort det igen! Ännu en bok att hungrigt sluka och låta sig uppslukas av! Själv började jag läsa på eftermiddagen och sent på kvällen hade jag läst ut den. Det gick bara inte att sluta! Känslan av att jag bara måste veta hur det kommer att gå – även fast jag så klart kunde gissa det, det är klart att de skulle få varandra till sist! – innan jag släcker lampan. Lite som när man var liten och läste ut böcker i en enda sittning!

De skandallösa utspelar sig i slutet av 1600-talet. Sverige är en stormakt och en ung kvinna bor ensam med sin trogna husa. Fröken Magdalena Swärd är paria i de finare kretsarna sen hon skämde ut sig i samband med en kärlekshistoria. Eftersom hon är föräldralös och utan syskon måste hon försöka klara sig själv, men när livet är som allra mörkast får hon ett brev.

Man vill att hon agerar förkläde åt en ung friherrinna som ska bege sig till det magnifika slottet Wadenstierna för att förhoppningsvis få greve Gabriel Gripklo på kroken. Magdalena tackar ja och de reser tillsammans till slottet. Men hennes första möte med den beryktade greven blir inte alls särskilt angenämt, men Magdalena finner sig snabbt och hennes vassa tunga är ett effektivt vapen för att visa sitt förakt för män som greven. Trots detta ingår de två ett avtal med varandra som kastar dem in i något de inte alls hade planerat…

Det är väldigt underhållande och pirrar lite skönt i hjärttrakten när man läser om Gabriel och Magdalenas osannolika avtal. Alla blir också lyckliga till slut, därom råder inget tvivel (även om friherrinnans öde tycks lite väl otroligt)! Det är en skön känsla genom hela berättelsen! Tack vare detta kan jag vara förlåtande mot att texten är så dåligt korrekturläst. Ett exempel är på s. 90:

”Han planerade att umgås med sin hustru mer än absolut nödvändigt.”

Det blir nästan lite kul eftersom meningen får en helt annan betydelse när ordet ”inte” har försvunnit. Liknande fel inträffar upprepade gånger, liksom någon enstaka felstavning. Jag brukar störa mig jättemycket på sånt men här har jag liksom inte tid att stanna till vid dem. Jag läser som besatt! (Och vet ni vad, dagen efter lånade jag Betvingade på jobbet och läste ut den nästan lika snabbt.)

Författare: Simona Ahrnstedt
Titel: De skandallösa
Förlag: Damm

 

 

 
1 kommentar

Publicerat av på 4 juli, 2013 i Böcker, Historisk roman, Kärlek, Rec.ex.

 

Ett svar till “Läslust och sug efter mer!

  1. Cicci

    14 juli, 2013 at 18:48

    Tror det är dax för mig att läsa Simona Ahrnstedt snart! 🙂

     

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s