RSS

Lätt fånget, lätt förgånget

12 Aug

cobenHarlan Cobens thrillers ska man avnjuta då och då. Precis som en godispåse så är den första upplevelsen den bästa och allt för många bitar (läs: böcker) gör att man känner sig proppmätt. Allra bäst gör de sig när man har en längre lässtund framför sig och precis har avslutat en berättelse som krävt en viss skärpa och koncentration. Så efter Mikael Fants välskrivna Vattnet i mars så var det dags för lite Coben igen.

Som tur var fanns hans nya thriller Stanna hos mig i min semesterhög som jag samlat på mig på jobbet. Jag hade läst några recensioner om den innan och den skulle vara en av författarens bästa. Framförallt gestaltningen fick pluspoäng.

Megan lever med sin man och deras två barn i ett fint hus. De är lyckliga tillsammans och livet är lugnt och skönt. Kriminalkommissarie Broome plågas över ett oläst fall för sjutton år sen då en familjefar försvann spårlöst, liksom det enda vittnet. Varje årsdag besöker han änka, full av skuldkänslor över att han misslyckas reda ut vad som hänt hennes man. Lorraine arbetar i baren på en strippklubb och har sett människor komma och gå. Ray är en misslyckad fotograf som en gång drömde om en fin karriär men nu tvingas leka paparazzo åt betalande kunder som vill känna på hur det är att vara kändis eller imponera på presumtiva kärlekspartners.

Dessa fyra individer binds samman av en gemensam historia och nu är tiden inne för att en gång för alla göra upp med det förflutna. Samtliga bär på hemligheter som de aldrig trodde de skulle behöva avslöja för någon. Men tiden hinner ikapp dem och plötsligt är de tillbaka i Atlantic City där allting en gång började.

Ja, det är handlingen i korthet. Man får vara lite försiktig så att man inte avslöjar för mycket när man berättar om Cobens böcker. En av hans kvaliteter som författare är nämligen att överraska läsaren med plötsliga vändningar. Jag tycker kanske inte att hans gestaltning var särskilt imponerande i Stanna hos mig, därtill var det alltför mycket traditionellt sett till manligt-kvinnligt, men jag uppskattar att han portionerade ut sina cliffhangers lite mer sparsamt den här gången så att jag inte tröttnade (det blir ju lätt lite too much). Men jag tycker inte att Stanna hos mig hör till de allra bästa av Coben. Enligt mig är den någonstans i mitten. Den gick ändå vansinnigt snabbt att läsa och bjöd på god underhållning för stunden!

Författare: Harlan Coben
Titel: Stanna hos mig
Förlag: Forum

 
1 kommentar

Publicerat av på 12 augusti, 2013 i Böcker, Spänning

 

Ett svar till “Lätt fånget, lätt förgånget

  1. [Anna]

    14 augusti, 2013 at 15:48

    Jag måste allt ta och läsa lite mer Harlan Coben 🙂

     

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s