RSS

Briljant roman som säger mycket om oss alla

25 Aug

ParadisträdgårdenPå hotellets takterass i Barcelona, mitt i flärden och lyxen som ett 5-stjärnigt hotell för med sig, så höll jag mig tillbaka i verkligheten med Amy Waldmans fantastiska debut(!!)roman Paradisträdgården. En av deltagarna i min bokcirkel hade valt Paradisträdgården till oss inför träffen i augusti och jag blev glad när jag såg att vi skulle läsa den. Redan när den kom som inbunden hade den väckt min nyfikenhet, men andra böcker hade (som vanligt) kommit emellan.

Jag blev inte besviken. Amy Waldmans roman om en tävling som väcker människans värsta mekanismer till liv är så skickligt gjort! Här ryms alla känslor, även de som väcker obehag och äckel men ändå får man som läsare förståelse för alla som hyser dem. Jag kan tydligt se vad det är som händer och påminns om att gränsen för vår tolerans är bräcklig när den sätts på prov. Det gäller oss alla, oavsett vad vi tror på och vilka dygder vi värnar om. Det är en fantastisk debut som väckte många tankar hos mig och jag fick återberätta stora delar för Herr E, för jag bara var tvungen att prata av mig! En perfekt bok att cirkla om! Och kan till och med vara årets bästa roman, enligt mig.

Två år efter 11/9 hålls en arkitekttävling om hur minnemärket ska utformas över de omkomna i attacken. Anonyma bidrag skickas in och till slut står det mellan två stycken. Claire, som själv förlorade sin make, sitter med i juryn som representant för de anhöriga. Hennes favorit är ett bidrag där monumentet är utformat som en trädgård med grenar i stål och en liten damm. Efter viss kamp så lyckas hon få majoritet för sitt förslag och upphovsmannen avslöjas. Vilken chock när det visar sig att mannen som skapat Paradisträdgården är muslim!Allt ställs på ända. Mohammad Khan, som arkitekten heter, är knappt medveten om sitt muslimska ursprung, född och uppvuxen som han är i USA av föräldrar som aldrig varit särskilt religiösa. Plötsligt utsätts han för en del antaganden och påståenden som han inte alls kan identifiera sig med. Och Claire vacklar i sin övertygelse om att vilja vara liberal och fördomsfri. Alla har en åsikt och strider för det som de anser vara det rätta och en hållbar lösning där alla blir nöjda tycks omöjlig att hitta.

Författare: Amy Waldman
Titel: Paradisträdgården
Förlag: Månpocket

 

 
6 kommentarer

Publicerat av på 25 augusti, 2013 i Böcker, Bokcirkel, Debutant

 

6 svar till “Briljant roman som säger mycket om oss alla

 1. Monika

  25 augusti, 2013 at 14:15

  Det där låter ju som en rent fantastiskt intressant bok. Ser att den finns som e-bok, då kanske man skulle låna den någon gång.

   
  • Fru E

   25 augusti, 2013 at 19:14

   Det är den, Monika! Låna eller köp (den finns ju som sagt i pocket!)! Den är verkligen en riktig känga till alla (oss) som gärna vill framstå som fördomsfria!

    
 2. ochdagarnagar

  25 augusti, 2013 at 20:33

  En av min lässommars höjdare också. Det är spännande med de där böckerna som liksom pillar hål på präktighetsbubblan och allas våra fördomar pyser ut. Jag gillade!

   
  • Fru E

   31 augusti, 2013 at 21:13

   Precis! Det är så lätt att slå sig själv för bröstet och tänka att man är så tolerant!

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s