RSS

Den mänskliga kroppen

09 Okt

den mänskligakroppenDet skulle bli ett äventyr, en pojkdröm som blev sann, men livet kring militärbasen Fob Ice någonstans i Afghanistan blir ett bryskt uppvaknande för de unga soldaterna. Fredsuppdraget innebär långa dagar av väntan men också matförgiftningar, undermåliga hygienutrymmen och livsfarliga hemgjorda bomber, så kallade Improvised Explosive Device (IED). Paolo Giordano låter oss följa en pluton av unga italienska män, alla med olika bakgrund. Som i de flesta andra grupper finns en stark informell  ledare. Här heter han Cederna. Ietri är den närmaste vän han någonsin haft. Cederna är inte särskilt sympatisk och slår nedåt. Mitrano heter hans utsedda offer och han råkar ut för Cedernas taskiga skämt och hånfulla kommentarer. Torsu drömmer om den stora Kärleken. Kanske att hemlighetsfulla Tersicore, som han chattar med på nätet om kvällarna, är den rätta? Sergeant René är plutonchef och ansvarig för mannarna. Precis innan han stack till Afghanistan fick han veta att hans älskarinna väntar hans barn och att det var upp till honom att fatta beslut om hon skulle behålla det eller göra abort.

Det ofarliga fredsuppdraget visar sig bli långt mer farligare än någon av dem trott. När de återvänder hem är de som helt andra personer än när de åkte:

”Under åren som följde efter missionen kämpade alla som deltagit, med att göra sina liv oigenkännliga, ända tills minnen från den andra, tidigare existensen, färgades av ett falskt, konstgjort ljus, så att de själva övertygade sig om att inget av allt det här hade hänt på riktigt. I alla fall inte dem.”

Och några av dem skulle aldrig komma hem.

Det är en omskakande skildring som Paolo Giordano ger oss av krig i Den mänskliga kroppen. Det finns så många människoliv som påverkas av konflikterna och jag har aldrig tidigare läst en roman som har just den här vinklingen med soldater på fredsuppdrag. Bara det gör den här boken läsvärd, tycker jag. Berättelsen känns mycket realistisk och skulle mycket väl kunna vara sann. Hade jag fått ändra något i texten så hade det varit dispositionen. Det är till en början lite svårt att få grepp om alla och perspektivbyte i olika kapitel (och ibland till och med i dåtid, före resan till Afghanistan), utan att det talas om i t ex en kapitelrubrik, gör det onödigt krångligt, tycker jag. Jag tycker också att översättningen känns lite styltig ibland, som t ex i citat ovan. Jag tycker att ”mission” skulle bytas ut till ”uppdrag” (”mission” känns mer kopplat till ett slags religiöst uppdrag) och jag hade velat stryka det första kommatecknet. Om man ska vara riktigt petig. Hur som, Den mänskliga kroppen är en viktig bok som jag hoppas hittar många läsare!

Författare: Paolo Giordano
Titel: Den mänskliga kroppen
Förlag: Brombergs

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 9 oktober, 2013 i Asien, Böcker, Krig, Rec.ex., Vänskap

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s