RSS

När de döda talar

19 Okt

bauer_betraktaren_omslag_0Patrick Fort är betraktaren som förtvivlat försöker komma på svaret på varför vi dör. Han har Asperger syndrom och förstår sig inte alltid på omgivningen, men han kan lyssna till de döda som talar. Därför har han anmält sig till anatomiutbildningen, inte för att, som de andra studenterna, utbilda sig läkare utan för att få veta varför hans pappa dog. Döden är som en dörr som bara öppnas åt ett håll. Varför är det så? Kanske finns svaret hos den anonyme mannen som är lik nr 19? I vilket fall som helst, han har något viktigt att berätta och Patrick tycks vara den enda som vill lyssna. Men Patrick har svårt med relationer och gränsdragningar, vilket ofta leder till bekymmer. Vad värre är, ingen tycks vara intresserad av att mannen inte dött en naturlig död. Samtidigt finns det någon i Patricks närhet som gör allt för att sudda ut alla spår.

Belinda Bauers nya thriller är lite svår att få grepp om till en början. Berättelsen vindlar fram och tillbaka och läsaren får bara reda på lite i taget. Samtidigt tycker jag att den är helt fantastisk och intrigen och beslutet att låta huvudpersonen ha AS är genial! Belinda Bauer förmår verkligen att överraska även en ganska luttrad läsare av genren! Och hon har en obeskrivlig förmåga att skapa stämningar. Jag sitter med gåshud och läser. Det är riktigt läskigt. Jag tänker förstås också på Saga i Bron, när jag läser om Patricks kantighet i det sociala samspelet med andra människor, men precis som i tv-serien är hans oförmåga noga avvägd och tar inte upp för stor plats i berättelsen. Jag tycker att det är trovärdigt skildrat. Utan att säga för mycket tycker jag också att det finns en mycket intressant etisk aspekt i intrigen. Och så är ju Belinda Bauer så väldigt skicklig på att hitta intressanta karaktärer till sina berättelser! Och hon förmår göra dem alla mänskliga – med alla sina brister är ingen allt igenom ond… eller god för den delen.

Jag vet inte om Betraktaren är tänkt att bli en trilogi, som Shipcott-serien? Jag ser hur som redan fram till nästa bok av Belinda Bauer!

Författare: Belinda Bauer
Titel: Betraktaren
Förlag: Modernista

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 19 oktober, 2013 i Böcker, Rec.ex., Spänning

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s