RSS

Rädda den som räddas kan!

23 Nov

Livbaten_framsida-286x388Vilken strålande debut hon gör, Charlotte Rogan! Hennes roman Livbåten har gjort succé i de länder den getts ut och nu är det Sveriges tur. Jag får både bilder av Titanic och Estonia när jag läser. Att vara med om en fartygskatastrof i mörka natten måste fruktansvärt!

Grace heter den unga kvinnan som är huvudperson i Livbåten. Hon är nygift med en rik man och de är på väg med oceanångaren Empress Alexandra över Atlanten. Året är 1914 och mörka krigsmoln drar in över Europa. En natt sker en explosion och fartyget sjunker mot bottnen. Livbåtarna är naturligtvis för få och människor köpslår och tar till fysisk kraft för att få en plats. I sista stund ordar Graces make en plats åt henne. Ganska snart upptäcker Grace och de 38 andra passagerarna att de är alldeles för många personer för livbåtens kapacitet. Trots att man gör av med det knappa bagage man fick med sig, kvarstår faktum att om vinden blåser upp det minsta lilla, så kommer livbåten att ligga för nära vattenytan och ta in vatten. Men vad gör man när lasten består av människor? En man tar snabbt kommandot ombord och vaktar de ynka skorporna och ekfaten med vatten som är passagerarnas enda proviant. Till en början finner sig alla i ordningen, men missnöjet pyr underytan. Och ju längre tiden går utan någon hjälp i sikte, desto mer tar den primitiva överlevnadsinstinkten över och paranoian brer ut sig bland passagerarna på livbåten. När berättelsen börjar så står Grace inför rätta, anklagad för mord…

Charlotte Rogan lyckas verkligen försätta läsaren i stark klaustrofobi. Ju mer jag läser, desto större blir mina obehagskänslor över människans brist på moral i extrema situationer. Samtidigt inser jag att jag förmodligen hade agerat ungefär likadant om det stod mellan mitt liv och någon annan som jag inte haft någon relation till tidigare, men det är ju det som är det otäcka! Det är ett rafflande psykologiskt drama som är svårt att släppa, inget snack om saken! Och jag upptäckte en sak när jag läste Livbåten som e-bok. Det är precis sådana romaner, med starkt driv, som passar bäst för mig att läsa i elektronisk form. Jag föredrar definitivt fortfarande ”pappersböcker”, men tycker att det funkade väldigt bra att läsa på paddan den här gången. Absolut en intressant upptäckt!

Tydligen är filmrättigheterna redan sålda och Anne Hathaway sägs få spela rollen som Grace i den kommande filmen. Jag tror den kan bli riktigt, riktigt bra.

Författare: Charlotte Rogan
Titel: Livbåten
Förlag: Bookmark förlag

 
2 kommentarer

Publicerat av på 23 november, 2013 i Böcker, Debutant, e-bok, Historisk roman, Rec.ex., Spänning

 

2 svar till “Rädda den som räddas kan!

 1. http://bosseliden.wordpress.com

  29 november, 2013 at 20:12

  Den boken lät intressant, men jag tror att jag fortsätter med ”prasslet” när man vänder en sida ett bra tag till.

   
  • Fru E

   2 december, 2013 at 21:36

   Hehe, mitt öga skådar en sann traditionalist! 🙂 (håller egentligen med dig)

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s