RSS

Carolines arv av Katherine Webb

26 Nov

CarolinesArv-180x286I somras läste jag A Half Forgotten Song av Katherine Webb och kände riktiga Kate Morton-vibbar. Nu i höst har förlaget Historiska media gett ut den första romanen på svenska, Carolines arv är titeln på boken. Jag blev så klart oerhört glad när jag fick erbjudande att läsa den. Jag hade en känsla av att Katherine Webb, precis som Kate Morton, har hittat en genre som hon behärskar till fullo och därmed sällan gör sina läsare besvikna. Och visst funkar berättargreppet med att dela upp romanen i två delar, en nutidshistoria och en förfluten berättelse som så småningom binds samman, även den här gången. Mycket bra, dessutom!

Två systrar, Erica och Beth, återvänder till herrgården där de tillbringade många somrar som barn under mormor Merediths bistra uppsyn. När de nu återvänder för att ta del av sitt arv som Meredith testamenterat åt dem väcks många glada minnen till liv. Som till exempel när de olovandes smög iväg bort till grannpojken Dinny och hans familj som brukade så läger strax utanför tomtgränsen. Men de minns också dagen då kusin Henry försvann spårlöst för att aldrig hittas. Erica har inga minnen alls från den dagen, men inser att svaret i varför hennes storasyster Beth varit så djupt deprimerad kan finnas i den tragiska händelsen och gör allt för att få veta mer om vad som egentligen hände med Henry. Uppe på vinden hittar hon också saker som tillhört gammelmormor Caroline och ett foto väcker stor undran.

Läsaren får således följa med tillbaka till 1900-talets början då Caroline, till sin fasters  stora fasa, gifter sig med en ranchägare och flyttar med honom ut på prärien. Livet blir plötsligt svårt och helt annorlunda än vad Caroline är van med. Hon måste ta hand om hushålllet och tillbringar långa dagar ensam utan sällskap. Mycket skrämmer henne med livet på ranchen, inte minst deras grannar som är indianer. Inte blir det bättre av att hon aldrig blir gravid heller. Men livet är fullt av överraskningar och en tragisk olycka och ett drastiskt beslut förändrar framtiden för Caroline.

Läsbarheten är mycket bättre i den här (svenska) romanen. Jag tycker om att när det är tydligt vem det är som det handlar om i avsnitten. Dessutom är själva berättelsen så skickligt komponerad! Carolines öde är så fängslande och Katherine Webb lyckas verkligen levandegöra de historiska miljöerna. Jag som egentligen inte är något fan av historiska romaner Carolines öde skulle te sig. Carolines arv är en bok att försvinna in i och att inte släppa förrän sista sidan är läst. Helt enkelt måste-läsning för alla romanälskare!

Författare: Katherine Webb
Titel: Carolines arv
Förlag: Historiska media

 
3 kommentarer

Publicerat av på 26 november, 2013 i Böcker, Historisk roman, Kärlek, Släkthistoria, Vänskap

 

3 svar till “Carolines arv av Katherine Webb

 1. Holavedsbruden Ewa K

  29 november, 2013 at 22:47

  En underbar bok. Jag älskade den verkligen.

   
  • Fru E

   2 december, 2013 at 21:37

   Och vet du vad? Jag hörde att Historiska media ger ut en ny bok av henne i vår! 🙂

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s