RSS

Fasansfulla mord i en mörk tid

14 Jan

MedanMorkerFallerURygg-180x277Medan mörkret faller heter Anna Lihammers debutroman och är en deckare som utspelar sig i historisk miljö. Året är 1934 och på Uppsala universitet vinner rasbiologerna mark för sina bisarra tankar om en svensk folkraskaraktär som ska skyddas från imbecilla, alltför mörkhyade, alkoholister eller kortväxta. Ute i Europa har Hitler precis kommit till makten med liknande idéer. Här möter vi kommissarie Carl Hell som egensinnigt nog valt att arbeta med en kvinna vid sin sida, polissyster Maria Gustavsson.

Fallet de får tilldelat sig är en man som hittats mördad i ett av Anatomiska institutionens likkar. Läsaren har precis fått ta del av hur han plågades till döds av en okänd gärningsman. I den döde mannens huvud finns en hel del märkliga ingångshål, som om någon hade borrat i skallbenet. Den döde är prosektor Gustaf Eklund vid Uppsala universitet som forskar om rashygien, och då särskilt om sinnesjukdomar och hur de uppkommer. Det visar sig att det fanns en del motsättningar mellan Eklund och andra forskare och hans hustru blir närmast tacksam över beskedet om hans bortgång, men det finns inga spår efter mördaren och Hell och polissyster Gustavsson famlar i blindo och polisledningen tycks desperata i sin vilja att hitta en misstänkt.

Medan mörkret faller är en synnerligen lyckad debut. Det är fint driv i berättelsen, men framförallt imponerar Anna Lihammers förmåga att förklara kontexten utan att det blir en lärobok. Jag ser miljöerna framför mig, inte minst ryser jag åt de konserverade hjärnorna i sina glasburkar, och får en god bild av 30-talets politiska klimat med steriliseringslagarna i förgrunden. Det är lika skrämmande som själva mordgåtan. Anna Lihammers förmåga att blanda fiktion med verkliga händelser, och att göra verkligheten minst lika spännande som dikten, imponerar. Dessutom blir jag väldigt nyfiken på både Carl Hells och Maria Gustavssons privatliv och ser fram emot att få läsa fler böcker i serien.

Författare: Anna Lihammer
Titel: Medan mörkret faller
Förlag: Historiska media

 
3 kommentarer

Publicerat av på 14 januari, 2014 i Böcker, Debutant, Deckare, Historisk roman

 

3 svar till “Fasansfulla mord i en mörk tid

 1. Lottens Bokblogg

  18 januari, 2014 at 15:26

  Den här blev jag väldigt lockad av!

   
  • Fru E

   19 januari, 2014 at 15:07

   Vad kul! Hoppas att du gillar den! 🙂

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s