RSS

Jakten på lycka och välgång

19 Jan

liten_och_snon_smalter_waugh--195x300New York, New York! Älskar den staden och läser gärna romaner som utspelar sig där! För mig är det en magisk plats som måste upplevas – den går inte att beskriva. Och snön smälter på Hester Street av Daisy Waugh utspelar sig till viss del i staden. Den har två parallella historier, varav den ena handlar om livet i New York på 1910-talet. Fattigt och eländigt, usla arbetsvillkor för textilarbetarna i fabrikerna men med ett spirande hopp om förändring bland de fackligt aktiva, trots att deras verksamhet inte ses med blida ögon av de styrande eller fabriksägarna.

Den andra historien har sin förankring i betydligt tjusigare miljöer i Hollywood. Det är strax före den stora börskraschen 1929. Paret Max och Eleanor Beecham är filmens två fixstjärnor, han framgångsrik regissör, hon en firad filmstjärna. De anordnar uppskattade middagsbjudningar där självaste Charlie Chaplin dyker upp. En man med knasiga idéer, bland annat om att man bör sälja alla värdepapper för börsen är på väg neråt…

De två berättelserna flyter ihop till en gripande och fängslande roman om uppoffringar för att kunna leva den amerikanska drömmen, men också om hur ungdomens ideal får vika undan för (ekonomisk) trygghet och en önskan att bli bekräftad och omtyckt. Jag hade läst en negativ annotation från BTJ:s häfte(alltså Bibliotekstjänst, vår  Bibel i biblioteksvärlden om man sysslar med medieinköp) där det bland annat stod att karaktärerna inte förmådde engagera. Fel, fel, fel, säger jag! Och är glad att jag lyssnade mer på twittrare ur #boblmaf som var desto mer positiva. Jag tyckte mycket om Och snön smälter på Hester Street!

Författare: Daisy Waugh
Titel: Och snön smälter på Hester Street
Förlag: Printz Publishing

 
3 kommentarer

Publicerat av på 19 januari, 2014 i Böcker, Historisk roman, Kärlek, Sorg

 

3 svar till “Jakten på lycka och välgång

 1. ochdagarnagar

  19 januari, 2014 at 21:43

  Då får jag helt enkelt också prova!

   
 2. Books ABC - bokenhanna

  9 februari, 2014 at 16:10

  Låter som något för mig. Älskar också New York-böcker 🙂

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s