RSS

Krig och religiös extremism i en bländande vacker berättelse

07 Mar

Nadeem Aslam är en författare som ursprungligen kommer från Pakistan ursprungligen, men som bott många år i England. År 2004 nådde han stora framgångar med sin roman Kartor för vilsna älskande som jag ä l s k a d e. I vår har han kommit med en ny roman på svenska. Den blinde mannen utspelar sig i en fiktiv stad i Pakistan, alldeles i skuggan av 11 september-attackerna. I tidningarna skrivs det om talibanernas och USA:s krig i Afghanistan och hur civilbefolkningen hamnar i skottlinjen och såras. Den unge medicinstuderande Jeo beslutar sig för att resa dit, utan att involvera varken familjens överhuvud Rohan eller sin hustru Naheed om sina planer i förväg. Fosterbrodern Mikal, som älskar Naheed över allt annat, följer med. Men under resan blir de förrådda av chauffören och sålda till en ökänd krigsherre för att skickas in i en planerad attack mot de amerikanska trupperna.

Hemma väntar Rohan på svar vad som har hänt de unga männen. Omkring sig ser han hur samhället har förändrats. Skolan han en gång byggde upp, men sen sålde vidare,är nu en plantskola för unga jihad-krigare. Islamismen frodas och omgivningens attityder blir allt hårdare. Samtidigt blir Rohans syn allt sämre och han vet att han snart kommer att vara helt blind. Det enda som kanske skulle kunna rädda synen är en dyr operation och de pengarna har inte Rohan. En förmögen, men mycket äldre herre i byn vill att Naheed gifter sig med honom. I gengäld lovar han att hjälpa Rohan att återfå sin syn. Men Naheed är övertygad om att Mikal lever och vägrar ge upp hoppet. Samtidigt vacklar hon i sitt beslut, hon vill ju gärna hjälpa sin svärfar.

Nadeem Aslam skriver rått och osentimentalt om hur krig kan drabba en familj och kanske framförallt hur lätt religionen kan spåra ur och bli extremistisk, en viss religionskritik tycker jag mig kunna läsa in, absolut. Men hans språk är skimrande vackert, nästan lite poetiskt och bildar en skarp kontrast till den krassa verklighet han beskriver. Jag tycker att han är fantastiskt duktig på att sätta sig in i människors medvetande och bevekelsegrunder. Oavsett vem han skildrar – talibaner, amerikanska soldater, Naheed eller Rohan – så gör han det väldigt bra och låter oss läsare förstå varför de gör och säger som de gör. Därför blir personerna i romanen väldigt levande och ingen är alltigenom ond, eller god heller, för den delen. Berättelsen väcker många tankar hos mig, framförallt när det gäller hanteringen av krigsfångar, vilken sida det än gäller och det blir än mer tydligt att det i krig bara finns förlorare. Samtidigt är det en vacker skildring av kärlek och vänskap och den strimma hopp som aldrig tycks överge människan.

Författare: Nadeem Aslam
Titel: Den blinde mannens trädgård
Förlag: Forum bokförlag

 

2 svar till “Krig och religiös extremism i en bländande vacker berättelse

 1. Anna

  8 mars, 2014 at 21:45

  Så härligt att fler bloggare har hittat till den här spännande boken. Tack för din text!

   
  • Fru E

   10 mars, 2014 at 19:15

   Det är fint med böcker som får en att se lite annorlunda på världen.

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s