RSS

Den första, underbara kärleken!

14 Mar

eleanorTänk om alla fick bli så här förälskade någon gång i livet, vilken ynnest det vore! Och tänk om kärleken var så här fin, visserligen inte helt okomplicerad men så värd att kriga för. Jag ä l s k a r Rainbow Rowells fina ungdomsroman Eleanor & Park och Harriet Russels omslagsteckning är så himla fin. Det är Eleanor som sitter bredvid Park på skolbussen på väg till High school. Året är 1986 och kassettband och seriealbum is da shit. Åtminstone i Parks liv. Han är asiat och bara det räcker för att sticka ut i bostadsområdet. Han är absolut ingen poppis kille, men är en sån som får vara ifred. Det vill säga, om han bara fortsätter med att undvika att få ögonen på sig. Lite hjälper det kanske att han var ihop med skolans tuffaste tjej i femman.

En dag kliver ett rödhårigt yrväder med tjocka armar på skolbussen och ”klädd som…som om hon ville att alla skulle titta på henne. Eller kanske som om hon inte fattade hur hon såg ut. Hon hade rutig kjol och herrskjorta, fem sex konstiga halsband om halsen och en scarf om vardera handleden. (…) Hon var som något som inte skulle klara sig i naturen.”  Givetvis har alla redan en given plats i bussen och utan att veta riktigt varför så har Park plötsligt flyttat sig in mot fönstret och sagt till tjejen att platsen bredvid honom är ledig. Sen sitter Park som på nålar hela resan, fullständigt livrädd att hon ska få för sig att prata med honom. Vad kommer de andra att säga då?

Ja, det börjar med en bussresa och med små steg i taget kommer Eleanor och Park närmare varandra. Det mesta sker i smyg. Förstulna blickar, händer som råkar snudda vid hud och en Walkman som skickas mellan dem. Det är så fint beskrivet hur det känns att bli förälskad och det pirrar liksom till i magen när man läser Eleanor & Park. Berättelsen blir som en bomullstuss i magen och jag småler för mig själv. Men allt är inte sockersött –  det finns även mörka stråk i berättelsen som till exempel mobbning och Eleanors vidriga styvpappa…

Visst är den klassad som en uHce-bok, men jag tänker i alla fall prata om den när jag ska presentera böcker på mitt bibliotek på världsbokdagen den 23 april och hoppas på att den ska finna många läsare i alla åldrar! Läs eller dö olycklig får bli mina sista ord om denna alldeles, alldeles u n d e r b a r a bok!

Författare: Rainbow Rowell
Titel: Eleanor & Park
Förlag: Berghs förlag

 
3 kommentarer

Publicerat av på 14 mars, 2014 i Böcker, Humor, Kärlek, Rec.ex., Sorg, Ungdomar, Vänskap

 

3 svar till “Den första, underbara kärleken!

 1. Vilma

  18 mars, 2014 at 14:44

  Vilken fin recension! Jag älskar den här boken så otroligt mycket och rekommenderar den till alla som gillar att läsa böcker! Den är verkligen värd att läsas 🙂

   
  • Fru E

   22 mars, 2014 at 23:17

   Tack Vilma! 🙂 Ja, den är otroligt fin.

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s