RSS

Första tankar om Kerets noveller

18 Mar

God morgon!

Skrev precis så här i facebook-gruppen för Plötsligt knackar det på dörren av Etgar Keret, som vi bokcirklar om.

”Plötsligt knackar det på dörren.
Jag börjar med några tankar kring den första novellen i samlingen. Jag tycker att det är genialt av Keret att ha den som öppningsnovell och jag gillar den llågmälda humorn (”detta händer aldrig Amos Oz eller David Grossman” – kanske inte korrekt citerat, har inte boken till hands just nu). Den blir ett startskott för det som komma skall, en författare som hittar på historier för att underhålla sin publik. Och det är så jag tror att man ska se Kerets noveller. Han använder sin fantasi på ett alldeles underbart sätt. Det finns inga gränser, samtidigt finns det ett korn av trovärdighet i dem som gör att det absurda inte ligger så långt bortom det rimligas gränser ändå. Jag har läst drygt halva och har väldigt roligt.”

Det är nämligen så att i titelnovellen kidnappas författaren av tre män som kräver att han berättar en historia. Stämningen är väldigt hotfull och författaren, som förtvivlat försöker förklara att han inte berättar historier, han skriver dem (men inte på order) gör ett tappert försök:

” ‘Fyra män sitter i ett rum. Det är varmt. De är uttråkade. Luftkonditioneringen är trasig och en av männen vill att någon av dem ska berätta en historia.'(…) ‘ Det där är ingen historia’, protesterar marockanen. ‘Det är en ögonvittnesskildring. Det är ju exakt vad som har hänt här idag! Det är ju precis den skiten vi vill fly ifrån. Kom inte och dumpa nån jävla realism på oss nu också. Du måste anstränga dig lite, mannen. Skapa, hitta på. Använd din fantasi…’ ”

 

PS. Är du osäker på det här med noveller – jag var själv skeptiskt väldigt länge – så är det här den perfekta novellsamlingen att testa på! De flesta novellerna är mycket korta och funkar säkert att läsa högt tillsammans med någon.

 
2 kommentarer

Publicerat av på 18 mars, 2014 i Bokcirkel på nätet, Noveller, Rec.ex.

 

2 svar till “Första tankar om Kerets noveller

 1. Hanneles bokparadis

  18 mars, 2014 at 12:49

  Noveller är verkligen toppen, kan ibland kräva mer uppmärksamhet.

   
  • Fru E

   22 mars, 2014 at 23:18

   Visst är det så! Med kortare utrymme så blir allt mer koncentrerat.

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s