RSS

Lovande nr 1

10 Apr

En ny (för de svenska läsarna, i alla fall) norsk författare som beskrivs som en blandning av Nesbø och Sjöwall/ Wahlöö, blir jag ju onekligen väldigt nyfiken på! Jørn Lier Horst heter författaren till Jakthundarna, som har en viss självupplevd bakgrund. För liksom huvudpersonen William Wisting, arbetar författaren som utredare vid den norska polisen och har själv anklagats för att ha fabricerat bevis.

Bevisen William Wisting anklagas för att ha fifflat med, ledde till att den misstänkte gärningsmannen kunde dömas för det uppmärksammade kidnappningen och  mordet på en ung tjej för 17 år sedan. Nu är mannen fri igen och anklagelserna slår ner som en bomb, inte minst i media som ser sin chans till att sälja lösnummer. På polisen får chefen kalla fötter och Wisting stängs av och en intern utredning tillsätts. Wistings dotter Line arbetar själv som kriminalreporter vid en dagstidning och tillsammans försöker de ta reda på sanningen. Det visar sig att någon måste ha bytt ut viktiga bevis, men vem? När en ung kvinna försvinner på nytt, finns vissa likheter med det äldre fallet och Wisting är beslutsam: Den här gången ska han hitta kvinnan innan det är för sent.

Jakthundarna är en rätt typisk who did it-deckare, men en väldigt välskriven sådan. William Westing är också befriande vanlig och rejäl. Det enda orosmolnet för hans del är relationen till sambon Suzanne, som tycks vara på väg bort från honom. Annars är han sympatisk, noggrann och har en fin relation med sin dotter Line. Därmed viker han av från schablonen och det gillar jag! Själva intrigen känns också väldigt trovärdig, så här skulle det kunna gå till på riktigt och det är ytterligare ett plus. Tempot är emellanåt lite lågt, jag hade gärna sett lite mer cliffhangers mellan kapitlen, men det fungerar ändå. Drivet finns där och det är svårt att förutse vart berättelsen kommer att ta vägen. Jag ser fram emot att följa karaktärerna i fler böcker, för om ryktena stämmer så är rättigheterna till del 2 redan klara och en uppföljare kommer.

Författare: Jørn Lier Horst
Titel: Jakthundarna
Förlag: Lind & co.

 

 
2 kommentarer

Publicerat av på 10 april, 2014 i Böcker, Deckare, Rec.ex.

 

2 svar till “Lovande nr 1

  1. Marie (enochannanbok)

    11 april, 2014 at 17:13

    Kul! Vill också läsa den.

     

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s