RSS

Riskfylld vänskap

13 Apr

tunnel1313-årige Oskar trodde att livet i farmors hus, i en ny stad, bara var en tillfällig lösning när mamman stack. Att pappa skulle rycka upp sig och sluta dricka så att de kunde flytta hem igen. Kanske till och med att mamma skulle ångra sig så att de skulle bli en riktig familj igen. Därför ansträngde han sig inte att skaffa nya kompisar och så plötsligt var det för sent. När Oskar förstod att de skulle bli kvar, han och pappa, så hade han hade gått för länge i klassen för att vara intressant. Klasskompisarna hade redan gjort sig en bild av honom, att han inte var någon man skulle vilja hänga med. Men nu har han fått en andra chans.

Isak hade stannat kvar efter gympalektionen och väntat in Oskar i omklädningsrummet. Oskar blev först rädd för han trodde att Isak skulle ge honom stryk, men han hade bara överräckt en lapp med en adress till ett chattrum och ett lösenord. När Oskar kom hem och loggade in på datorn såg han att det handlade om de gamla sjukhusbyggnaderna på Hedö, stället dit man fraktade fångar från Auschwitz efter befrielsen för att undersöka dem. Nu var det låst och bommat, men Isak hade hittat en väg in via tunnel 13.

För 8000 kr skulle de få kartan över Hedö och sen var det bara att ta sig in. Ville Oskar vara med så fick han betala. Oskar har inga pengar, men vet var han kan få tag på dem. Han inser att han måste ställa upp, trots att han egentligen är för feg. Det var ju inte länge sen en kille i hans egen ålder hittades död i en kulvert…

Tunnel 13 är en riktigt spännande bok! Den ligger på nivå 2 – lättare, men jag skulle ändå bedöma den som lite svårläst. Inte minst för att man som läsare kastas in i handlingen direkt, utan att ha fått så mycket bakgrundsinfo om vem Oskar är och vart han är på väg. Jag jobbar en hel del med lättläst på mitt jobb och jag tycker att det är fantastiskt att det finns så mycket bra lättläst litteratur. Det är ju så viktigt! Tunnel 13 är gastkramande läsning och om man lider av klaustrofobi så vill jag skicka med en liten varning. Den har också ett tänkvärt budskap: i nöden prövas riktig vänskap. Jag ömmar för Oskar och hans olycklige pappa. Det är viktigt att få höra till, både för liten och stor. Författaren heter Johanna Ejdeholm och Tunnel 13 är hennes debut. En lovande sådan.

Författare: Johanna Ejdeholm
Titel: Tunnel 13
Förlag: LL-förlaget

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s