RSS

När fasaden rämnar

03 Maj

Det skulle vara en spänningsroman i samma stil som Gillian Flynns Gone Girl, enligt förlaget. Det är det inte. Jag saknar spännningen, vändningarna och den smarta historia som Gillian Flynn kokade ihop. I A.S.A Harrisons roman Hustrun är allt mer förutsägbart och personporträtten lite bleka, tycker jag. Det är också ganska o-spännande. Men den har också sina förtjänster! Jag gillade skildringen av äktenskapet mellan Jodi och Todd och hur en makes försörjningsplikt mot sin hustru skiljer sig åt i USA jämfört med Sverige. Det finns säkert en massa såna här förhållanden där kärlek och passion inte är det viktigaste utan (den ekonomiska) tryggheten och där otrohet accepteras (åtminstone för mannen).

Jodi och Todd har varit ett par i tjugo år. Han är framgångsrik i byggbranschen, hon arbetar deltid som terapeut. Resten av tiden ägnas åt shopping och kurser i blomsterarrangemang med väninnorna. Förhållandet bygger på att Todd kan vara otrogen och att Jodi tyst accepterar detta. Det är något de aldrig pratar högt om och så länge de inte gör det, hotas inte förhållandet. Men när Todd gör sin mycket yngre flickvän gravid och hon kräver äktenskap, är katastrofen ett faktum. Att den andra kvinnan dessutom är dotter till Todds bäste vän, komplicerar förstås saken ytterligare.

Tyvärr har jag lite svårt att köpa den avgörande vändningen i berättelsen. Jag tycker helt enkelt inte att Jodi agerar som förväntat. Å andra sidan så har jag ju en känsla av att inte riktigt ha kommit henne eller Todd särskilt nära. Det är väldigt ytligt allting. Det finns säkert en tanke bakom det, att det är så det rika paret helt enkelt är, men jag skulle vilja komma dem närmare. De känns inte som verkliga människor.

A.S.A Harrison debuterade som skönlitterär författare med thrillern Hustrun, men avled kort därefter.

Författare: A. S. A. Harrison
Titel: Hustrun
Förlag: Damm

 

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 3 maj, 2014 i Böcker, Debutant, Rec.ex.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s