RSS

Vad hunden såg…

12 Maj

‘ gladwell_hunden_cover_pocket  … och andra äventyr av Malcolm Gladwell valdes som en av årets bästa böcker 2013 av Svenska Dagbladet. Jag håller inte med, även om den absolut har sina poänger.

Malcolm Gladwell har samlat artiklar som han skrivit för The New Yorker och hans styrka är att hitta udda vinklingar på en rad ämnen och få läsaren att tänka i nya banor och utbrista ”Eureka!”. Här ryms artiklar om såväl hårfärgningsmedel som Cesar Milan och vi får också veta vad som egentligen kommer fram vid en anställningsintervju. Det är en massa referenser till personer, både levande och döda och ibland känner jag att jag tappar tråden. Det kan ju också ha att göra med att texterna är skrivna för en amerikansk publik så att vissa varumärken och förhållanden som nämns ligger utanför min horisont. Mitt favoritkapitel heter Farliga psyken. Gärningsmannaprofilering för nybörjare. Gillar man deckare så är gärningsmannaprofiler ofta en viktig ingrediens för att kunna lösa fallet. Att då få läsa lite om hur disciplinen växte fram och vilka faktorer man egentligen bygger sin profilering på, är oerhört fascinerande. T. ex. så om offret är en vit person, så är gärningsmannen det också. Förstagångsmördare är ofta i åldern tjugofem till trettio år. Samtidigt så analyserade det brittiska inrikesdepartementet 184 brott för att undersöka hur väl gärningsmannaprofilen faktiskt stämde överens med den faktiska gärningsmannen. Profilen visade sig vara korrekt i fem fall, vilket ger en överrensstämmelse med 2,7 %. Inte så värst imponerande.

Tyvärr störs läsningen lite av svengelskan som dyker upp här och där. Bland annat fnissar jag lite åt ”jordgubbsblont” som inte ens existerar i det svenska språket (men jag förstår ju att det måste stå ”strawberry blonde” i den engelska originaltexten).

Vad hunden såg … och andra äventyr är en underhållande samling texter som bäst läses lite i taget. Och om du blir förvirrad, som jag blev emellanåt, så hoppa över den storyn och läs någon av de andra i stället. Man behöver ju faktiskt inte ens läsa dem i ordningsföljd!

Författare: Malcolm Gladwell
Titel: Vad hunden såg … och andra äventyr
Förlag: Modernista

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 12 maj, 2014 i Facklitteratur, Humor, Kuriosa, Rec.ex.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s