RSS

A grown-up kind of pretty*

24 Jun

a grown-upHar du inte läst någon bok av Joshilyn Jackson än, så rekommenderar jag dig att göra det! Hon har en särskild stil, kanske typiskt för författare från Södern, där hon blandar vemod och tuffa livsvillkor med en skön, lågmäld humor. Och jag älskar dialogerna!

A grown-up kind of pretty är gripande, underhållande och spännande familjesaga som utspelar sig i en liten håla i Mississippi. Mormor Big, mamma Liza och dotter Mosey Slocumb är alla tre huvudpersoner och berättelsen skiftar perspektiv mellan dessa tre. Big födde Liza när hon var endast 15 och Lisa födde i sin tur Mosey i exakt samma ålder. Nu är Mosey också 15 år och så livrädd för att bli gravid – efter att ha hört både mammans och mormoderns förmaningar under hela sin uppväxt och en känsla av att det vilar en förbannelse över alla kvinnor i släkten Slocumb som gör att de blir med barn alltför tidigt – att hon testar sig varje månad, trots att hon aldrig haft sex.

Lisa har fått en stroke och kan knappt kommunicera med sin omgivning. Hon fick några veckors rehabilitering efter stroken, men när sjukförsäkringen inte längre kunde täcka kostnaderna fick hon åka hem till Big igen. Men Big hann se vilken framgång vattenträning var och bestämmer sig för att ta alla sparpengar och låta bygga en pool till Lisa i trädgården. För att göra det måste hon hugga ner det älskade videträdet som Liza alltid vårdat så ömt. Men när grannen kommer och sågar ner trädet, visar det sig att det ligger en liten trälåda begravd under trädet. I den ligger ett skelett efter ett spädbarn… Vem är barnet och hur hamnade det där?Den enda som tycks veta något är Liza, men Liza kan inte kommunicera. Då bestämmer sig Big för att göra allt som står i hennes makt för att hindra sanningen att komma fram, medan Mosey är fast besluten att ta reda på allt hon kan. Och båda är helt ovetande om den andras plan.

*Är tydligen ett Södern-uttryck och beskriver en ung person som är söt på ett brådmoget sätt, i det här fallet Liza.

Författare: Joshilyn Jackson
Titel: A grown-up kind of pretty
Förlag: Grand Central Publishing 

 
 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s