RSS

Det märkliga med dåliga böcker som ändå är så väldigt bra

07 Jul

mazeDen kommer på film snart här i USA, The Maze Runner och nu har jag läst del 1 och 2 i serien. Själv blev jag ju tipsad om den på Barnes & Noble ju. Jag är ju lite svag för den här genren, har jag upptäckt. Man kan väl kalla den för dystopisk YA-litt eller nåt. När man väl börjar läsa så kan man inte sluta. Det finns ett driv i berättandet som gör att en rätt dåligt skriven roman ändå blir väldigt bra. Jag menar i James Dashners båda böcker som jag läst, är gestaltningen svag, nästan obefintlig faktiskt. Jag får inget riktigt grepp om varken Thomas eller Teresa, som är huvudpersonerna. Dessutom tycker jag att författaren slarvar med miljöbeskrivningen. Han kunde ha gjort det så mycket läskigare om han hade förmått att beskriva de onda ”Gladers”-monstren mer levande. Dessutom har Thomas en underlig vana att somna så fort något blir för svårt att hantera. Och alltså, trots detta, så kan jag inte sluta läsa! Jag fullkomligt slukar båda böckerna och läser timmar i sträck, ungefär så där som man gjorde när man var yngre (och inte alls lika ofta längre). När den första boken The Maze Runner är utläst, kastar jag mig in i bilen, kör till Barnes & Noble och blir överlycklig – tacksam! – över att det står ett ex. kvar på hyllan till mig.

Men alltså, själva intrigen är lysande! 16-årige Thomas vaknar upp i ett kalt rum med stålväggar. Han är förvirrad och minns knappt något mer än sitt namn. Han har ingen aning om hur han har hamnat där. Plötsligt skjuts metallväggarna ifrån och han får se solljus och en grupp ungdomar, allihop killar i sin egen ålder, som stirrar och pekar på honom. Sedan är det en kille som kliver fram och säger ”Nice to meet ya, shank, welcome to the Glade”.

Det visar sig att ingen av killarna minns något från deras tidigare liv, eller hur de hamnade i The Glade. Men de har insett att en gång i veckan kommer det en leverans av förnödenheter i den stålhiss som Thomas vaknade upp i. Utanför finns det en labyrint och några som kallar sig Runners har fått i uppdrag att söka reda på labyrintens hemliga kod, som de tror kan vara vägen bort från The Glade. Men varje kväll när solen går ner så stängs The Glade och då gäller det att ha kommit tillbaka från labyrinten för när mörkret faller kommer läskiga varelser, Gladers, som sticker sina byten och utan serum så dör offren ganska snart, men även om man hinner få sitt nödvändiga motgift så blir man aldrig sig lik igen. Det svåra är att labyrinten ändrar sitt mönster varje dag. I övrigt är The Glade som ett litet samhälle där alla har sin egen uppgift för att få det att fungera. Men så en dag kommer det en ny person i metallhissen. För första gången någonsin är det en tjej. Hon är maze2medvetslös, men har ett budskap med sig. Det hon berättar får spelreglerna att ändras drastiskt.

Andra delen heter The Scorch Trials och tar vid precis där ettan slutade. Jag vill inte säga för mycket om denna, för då förstör jag spänningen för dig som ännu inte läst. Men Thomas har i alla fall börjat minnas lite av sitt tidigare liv igen. Teresa, den medvetslösa tjejen, har också visat sig spela en nyckelroll (förstås!). Kampen för överlevnad fortsätter, men omständigheterna ser annorlunda ut.

Det finns en del till som jag ännu inte har läst, The Death Cure, av den enda anledningen att jag vill hålla lite på det. Jag vill inte att äventyret ska ta slut riktigt än och jag vet ju redan att jag förmodligen kommer att sträckläsa även den tredje delen. Egentligen finns det en fjärde som heter The Kill Order också, men den utspelar sig tydligen innan den första boken, så det känns så där skoj. Antagligen är det författaren eller förlaget som vill klämma ut det mesta av den populära serien. Jag får se om jag läser. Det ska i alla fall bli väldigt intressant att se The Maze Runner som film! Jag tror att det kommer att bli läskigare än boken och känner mig ganska övertygad om att det blir en lyckad filmatisering. Den känns lite filmisk när man läser! Här är ett smakprov:

Författare: James Daschner
Titel: The Maze Runner #1, The Scorch Trials #2
Förlag: Random House

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s