RSS

Kvinnan som inte tar nån plats…

03 Sep

… heter Nora Eldridge och är huvudpersonen i Clarie Messuds f a n t a s t i s k a roman The Woman Upstairs. Nora Eldr9780307743763idge är en ensamstående lågstadielärare runt de 40, ganska nöjd med livets gilla gång, om än att hon fick släppa sin dröm om att bli konstnär. En dag börjar en ny pojke i klassen, Reza, som kommer från Frankrike. Han är vacker, oskuldsfull, intelligent och älskvärd. Hade Nora själv haft barn så hade Reza varit just en sån fin pojke hon skulle ha önskat sig. Genom Reza så får hon också lära känna hans mamma, Sirena, en gryende stjärna på konsthimlen som gjort sig ett namn genom egensinniga videoinstallationer. Sirena är en förfinad kvinna med klass och Nora dras till henne, blir nästan förälskad, ja, helt uppslukad av henne. Hon är den Nora hade kunnat vara om hon hade vågat fullfölja sin dröm, men hon gav efter för sina föräldrars pragmatiska hållning och utbildade sig till ett ”riktigt” yrke.

Tillsammans med Sirena (kanske döpt efter sirenen som lockar män i fördärv, men här en kvinna?) hyr Nora en ateljé (som egentligen är alldeles för stor och mer än vad Nora egentligen har råd med). Medan Nora arbetar med sina dockskåpsliknande projekt av kända (döda) kvinnliga författare (märk referensen till Ibsens Nora!), satsar Sirena på ett större projekt. Hon ska bygga upp ett Underland, likt Alices i sagorna, där Reza och hans klasskamrater ska få upptäcka sin egen fantasivärld, samtidigt som Sirena låter filma upplevelsen. Snart är Nora djupt involverad i Sirenas projekt och hon njuter av att vara den andra kvinnan nära, på ett närmast besatt sätt. Hon äter middag hemma hos den lilla familjen och erbjuder sig att sitta barnvakt åt Reza. När hon ska gå hem följer Skandar, Rezas pappa och Sirenas make, henne hem till dörren och underhåller henne med berättelser från uppväxtens Libanon. Äntligen är hon behövd! Och dessutom börjar hon drömma igen, om att få lite, lite mer av livet. Ta sin plats!

Jag vill faktiskt inte skriva mer än så om handlingen, av rädsla att sabba läsupplevelsen för dig som ännu inte läst. Men det blir en dramatisk vändning, så mycket kan jag i alla fall avslöja. För det är klart att du ska läsa The Woman Upstairs om du ännu inte gjort det! Den kom på svenska i somras, utgiven på Natur & Kultur med titeln Kvinnan på övervåningen. Jag blev både (illa) berörd och fundersam av min läsning. Förmodligen en av årets starkaste romaner!

Författare: Claire Messud
Titel: The Woman Upstairs
Förlag: Vintage Books

 

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 3 september, 2014 i Böcker, Kärlek, Vänskap

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s